I fjor høst gjennomførte tre personer et planlagt tyveri på bensinstasjonen. De tre gikk inn på bensinstasjonen og lempet varer fra butikken og inn i en ventende leiebil. Der etter forsvant de med tyvegodset, mens de ansatte sto maktesløse. Som Hamar Arbeiderblad kunne fortelle i går, ble de tre tyvenes ansikter og leiebilens registreringsnummer fanget opp av overvåkingskameraer. Dermed kunne Statoil-sjefen overlevere bilder og identitet til politiet. Etterforskingen skulle være en smal sak. Men politiet valgte likevel å henlegge saken.

Politiets etterforskingsleder tok aldri den telefonen til bilutleiefirmaet som ville gitt ham identiteten på den som leide bilen. Saken ble åpenbart ikke prioritert i det hele tatt. Ser vi saken fra politiets ståsted er det selvsagt kriminalsaker som er langt større og mer alvorlige enn denne, og som fortjener større oppmerksomhet.

Likevel vil vi advare mot at saker som dette henlegges uten at politiet foretar seg noe som helst. Den som anmelder sitter igjen med et inntrykk av at det ikke er noen vits i å gjøre jobben med å levere inn anmeldelse og bevis. Frustrasjonen over at det ikke gir noe resultat kan føre til at den som utsettes for tyveri, neste gang velger å glemme hele saken. De som livnærer seg ved å begå tyverier ser også at politiet ikke reagerer. Slik skapes det god grobunn for det som gjerne kalles hverdagskriminalitet.

Over tid fører det til en svekkelse av rettsstaten. Politiet er helt avhengig av at publikum har en generell opplevelse av at forbrytelse ikke lønner seg. Når både politimester Tormod Bakke og politiadvokat Stine Rigmor Grimstad henviser anmelder til den alminnelige klageadgangen, synes vi politiet inntar en for passiv og tilbakelent holdning. Statoil-sjefen vil neppe ta seg bryet med å kjempe mot politiet. Han har allerede levert anmeldelse og bevis. Vi vil oppfordre politiledelsen til å statuere et eksempel, ved å ta tak i denne saken med en gang.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.