De såkalte Panama-avsløringene har skapt betydelige rystelser både i Norge og internasjonalt. Med et nettverk av aviser i en rekke land, har avsløringene truffet bredt. Her hjemme ser vi at finansinstitusjoner vi vanligvis tenker at vi har tillit til, operere på en annen måte enn vi hadde trodd.

Avsløringene om at DnB etablerer egne selskaper for sine kunder på Seychellene, åpenbart for blant annet å unndra skatt, kommer som en stor overraskelse både på menigmann og de politiske miljøene. Også andre selskaper hvor staten er en stor eier viser seg fra en annen side når det opereres utenfor landegrensene.

Det er liten tvil om at DnB-sjef Rune Bjerke sitter utrygt. Han har så langt hevdet at informasjonen om selskapene på Seychellene «har gått under radaren». Han får problemer med sin troverdighet når to av hans nærmeste ledere har signet papirene for slike avtaler. Men samtidig kan det virke som politikerne heller ikke har vært tydelige nok i denne saken. Det kan ikke dokumenteres at tidligere finansminister Kristin Halvorsen (SV) har krevd ordningen avviklet, slik hun hevdet. Senere har heller ikke den rødgrønne regjeringen tatt opp spørsmålet.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til Dagens Næringsliv at Norge har vært mest opptatt av å bekjempe korrupsjon i fattige land, mens vi ikke er fullt så flinke til å se på oss selv. Det er en ærlig slutning som det er all grunn til å ta innover seg. Samtidig betyr det at også staten som eier i store norske selskaper må vise at etikk og bekjempelse av korrupsjon tas mer alvorlig av både styrer og administrasjon.

Avsløringene er i tillegg en seier for den frie journalistikken. Mediehus over hele verden har mistet ressurser som følge av tap av inntekter. Det er en uttalt frykt for at dette rammer den undersøkende og ofte ressurskrevende journalistikken. Det internasjonale mediesamarbeidet viser vei i så måte. Å forene ressursene gjør at statsministre må gå, og banksjefer må svare for sine etiske veivalg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.