Hamar krever nest mest blant alle kommuner i landet i eiendomsskatt. Stange legger seg inn på landstoppen tre plasser bak Hamar. Hvis du eier en 120 kvadratmeter stor bolig må du ut med 7.056 kroner i Hamar og 6.300 kroner i Stange. Det er mer enn dobbelt så mye som naboene Ringsaker og Løten. I løpet av få år er skattebeløpene blitt fordoblet i de to kommunene. Og begge kommunene har et potensial for å øke den ytterligere.

Eiendomsskatten har i flere år vært blant de mest kontroversielle sakene når budsjettet for det kommende året skulle vedtas. Høyest har støynivået vært i Ringsaker og Stange. I Stange samlet Fremskrittspartiet underskrifter fra omtrent hver femte stemmeberettigede innbygger mot skatten i fjor sommer og høst, og i Ringsaker truet hytteeiere med aksjoner. Minst debatt har det merkelig nok vært i Hamar, hvor skattetrykket er høyest. Her har det vært relativt bred enighet om den.

Hovedargumentet for eiendomsskatten er at den er med på å holde oppe et høyt nivå på kommunale tjenester. Ordfører Morten Aspeli mente i HA i går at Hamar har blant landets beste skoler og barnehager, og ingen andre kommuner bruker like mye på kultur og idrett. Det er eiendomsskatten som har gitt muligheter til å bygge Ankerskogen, Kulturhuset og Børstad idrettspark. Nå vil det naturlig nok være delte meninger om dette, men ordførerkandidat Einar Busterud brukte nok de rette ordene da han sa til HA i går at det kun er naive politikere som kan uttale at de vil fjerne eiendomsskatten. Stange Fremskrittsparti har lagt fram budsjettforslag uten eiendomsskatt de siste årene. Kraftig tapping av Stange Energi og det kommunale boligselskapet kombinert med store kutt i tjenestene har vært medisinen.

Men ting tyder på at taket kan være nådd i de to kommunene. Busterud mener smertegrensen nærmer seg; Aspeli vil ikke gå inn for økning. I Stange fikk flertallspartiet Arbeiderpartiet i fjor igjennom at kronesummen ikke skal økes etter årets retaksering. Hamar-området jobber hardt for å skaffe seg nye innbyggere. Gode kommunale tilbud er et sterkt salgsargument. Men det må veies opp mot landets høyeste nivå på kommunale avgifter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.