Det må være en underlig opplevelse for de eldre ved Furnes bo- og aktivitetssenter å følge politikernes diskusjon om hva Ringsaker kommune skal bruke overskuddet sitt til.

Ringsaker går så det suser, skrev Hamar Arbeiderblad i februar i år. 115 millioner kroner i overskudd i 2016 er historiens beste resultat for Hedmarkens største kommune.

For beboerne på Furnes bo- og aktivitetssenter er felles middag for alle beboere dagens store høydepunkt. Mer krever de faktisk ikke, enn å få sitte sammen og hygge seg med dagens varme måltid. Men i sommerferien har Ringsaker kommune ikke råd til dette tilbudet. Da må kommunen med historiens største overskudd spare penger på vikarbudsjettet sitt.

De eldre må handle mat selv, og tilberede den i tillegg. Det er slett ikke alle som er i stand til å gjøre dette. Mange av beboerne ser dårlig eller er skrøpelige til beins. Det er nettopp fordi de ikke klarer slike dagligdagse oppgaver at de er avhengige av å bo på Furnes bo- og aktivitetssenter. I to uker henvises de dessuten til å sitte alene på rommene sine og spise middag. Hva ville vi som lever yrkesaktive liv synes om en slik situasjon?

Vi registrerer at kommunalsjef Sverre Rudjord ikke er helt uvillig til å vurdere andre løsninger. Vi har godt håp om at kommunens ledere vil se det meningsløse i å spare penger på at 12 beboere skal sitte uten matservering i to uker i sommer.

Det langsiktige perspektivet trekker beboer Magne Werven tydelig opp i vår reportasje. Siden 2009 har han opplevd at felles kveldsmat ble borte, at frokosten forsvant og at felles ettermiddagskaffe ble kuttet. Det er slike tilbud som utgjør en forskjell for våre eldre når de lever den siste delen av sitt liv på institusjon.

Å være en del av et fellesskap betyr noe for alle mennesker. Det behovet forsvinner ikke den dagen man ikke klarer å ta vare på seg selv, og må bo på en av kommunens institusjoner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.