I januar i år overtok RenoNorden søppelhåndteringen på Hedmarken. Det har vært ni måneder med kaos. Først og fremst fordi selskapet ikke var godt nok forberedt, og dermed lenge slet med å oppfylle oppdraget. Søppelet fløt over i mange områder.

Les også: Her kan du lese om kriseplanen som eierne og Sirkula har planlagt de siste månedene

Der etter har det stormet rundt selskapets behandling av sine ansatte. Ulovlig bruk av overtid i stor stil førte til slutt til at Arbeidstilsynet gikk til politianmeldelse. Usikkerheten økte ytterligere da det i løpet av sommeren kom meldinger om at RenoNorden slet med dårlig økonomi. Ikke overraskende har man nå kastet kortene.

Det må kunne kalles en skandale. Dessverre er den ikke enestående. I Oslo opplevde kommunen nøyaktig det samme hendelsesforløpet. Veireno maktet ikke å tømme søppel i Oslo i henhold til kontrakten, og gikk til slutt konkurs.

Når RenoNorden nå kaster kortene ser vi med all mulig tydelighet at lave priser ikke alltid er det beste. Noen aktører vinner anbud fordi de baserer tilbudet sitt på rovdrift på de ansatte, og dårlige tjenester for innbyggerne. Sirkula var ikke godt nok forberedt da RenoNorden overtok, og gjorde ikke gode nok undersøkelser for å finne ut hva som var galt da problemene meldte seg.

Fire ordførere med politisk rødfarge har hatt eieransvar for at søppelhåndteringen ble utført på en måte som medførte politianmeldelse fra Arbeidstilsynet. Sett utenfra ser det ut som eierne kunne tatt en mer aktiv rolle når det var tydelig at reglene i arbeidslivet som skal ivareta de ansatte ikke ble overholdt. Det er samtidig ingen enkel sak å heve en kontrakt. Men hvilke krav var stilt i kontrakten?

Les også: Arbeidstilsynet vil granske RenoNorden

Med konkursen har det kontraktsrettslige løst seg selv. Og i den situasjonen vi er i nå ser vi at Sirkula heldigvis er godt forberedt. Konkursen kommer ikke som noen overraskelse. Alle aktørene som tapte forrige anbudsrunde er klare til å overta. Eierne må forsikre seg om at en ny renovatør har til hensikt å følge lovverket.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.