Det franske presidentvalget 7. mai blir en politisk thriller som inneholder det meste. Det er klart etter at den første valgomgangen sendte Marine Le Pen fra Nasjonal Front og Emmanuel Macron med et helt nystartet politisk parti til finalen.

For det første er valget et kraftig signal til det etablerte politiske miljøet. Både sosialistpartiet og det konservative partiet er vraket av velgerne. Det er en klar beskjed fra velgerne om at de har mistet mye av troen på de tradisjonelle politiske partiene. Begge de to kandidatene som skal kjempe om presidenttittelen var ansett som outsidere i valgkampen.

Konfliktlinjene mellom de to gjør at dette blir et valg hvor det er politiske grunnverdier som settes opp mot hverandre. Macron er en politisk liberaler, sterk tilhenger av EU og NATO, for frihandel og positiv til innvandring. Mot ham står den svært høyreorienterte Marine Le Pen, som vil ta Frankrike ut av EU og NATO, stenge grensene og som leder et parti som er kjent for rasistiske holdninger og innvandringsmotstand.

Emmanuel Macron er klar favoritt, men det er ingen grunn til å undervurdere Le Pen. Innvandringsmotstanden er voksende, og terrorangrepene fra IS har kommet tett den siste tiden. «Vi er i krig», sa sittende president Holland etter angrepet hvor en politimann ble drept. Det er nettopp slike terroranslag som gir næring til høyreekstreme Le Pen. «Krigen» skaper frykt og gir IS ønsket oppmerksomhet og muligheten til å rekruttere nye jihadister. Slik oppstår også berettigelsen for et parti som Nasjonal Front.

Det franske valget gir grunn til bekymring. Vi ser et europeisk land i dyp krise, med stor innvandring, en feilslått integreringspolitikk og store økonomiske klasseforskjeller. Populismen som vi allerede har sett resultatet av i det amerikanske presidentvalget og Storbritannias «brexit» får gode kår. Den liberale grunnholdningen i Europa trengs mer enn noen gang. Det håper vi det franske folk også tenker, og sørger for at Marine Le Pen holdes utenfor presidentkontoret.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.