En mann omkom da en bil kjørte ut av Arnkvernvegen i Furnes. Fortsatt svever en annen mann mellom liv og død etter en utforkjøring i Brumunddal søndag kveld. I begge trafikkulykkene var sjåføren polsk og kjørte med høy promille.

Bilkjøring når man har drukket alkohol er helt uakseptabelt. Det setter uskyldige mennesker i livsfare. I en av sakene hadde den som kjørte bilen i tillegg svært høy promille. Dermed øker risikoen for en ulykke drastisk. Dessverre er promillekjøring på norske veier ikke noe ukjent fenomen for politiet. Når Trygg Trafikk slår alarm er det fordi organisasjonen over tid har sett utviklingen av en annen trafikkultur, etter at østeuropeisk arbeidskraft er blitt vanlig her i landet.

Lensmannen i Ringsaker, Terje Krogstad, bekrefter inntrykket av at utenlandske borgere både er tatt for kjøring i påvirket tilstand og er involvert i trafikkulykker. Samtidig vet vi at det er innenfor landbruk og bygg og anlegg mange østeuropeere jobber. Lange arbeidsdager, dårlige boforhold og god økonomisk fortjeneste preger livet til mange av dem som kommer fra østeuropeiske land for å jobbe her i perioder.

Ser vi også på den store økningen av alkoholsmugling fra Øst-Europa over grensen til Norge kan vi se tegn til et samfunnsproblem. Smuglingen har økt kraftig i takt med arbeidsinnvandringen. Det er grunn til å tro at varene er beregnet på salg til nettopp det store antallet utenlandske arbeidere i Norge. Dermed er det også noen som har økonomiske interesser i et høyt forbruk av alkohol.

Marianne Mittet Solbraa som er fylkesleder for Trygg Trafikk i Hedmark ber om at det gjøres noe med den alarmerende utviklingen. Hun sender oppfordringen videre til arbeidsgiverne. Selv om ikke problemet løses av dem alene, synes vi dette er et fornuftig sted å begynne. Et minimum er at arbeidstakerne er kjent med norske alkoholregler før de setter seg bak rattet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.