Det er i ferd med å bli et økende samfunnsproblem at mennesker lar seg svindle for store økonomiske verdier. Stadig flere hedmarkinger overfører frivillig store beløp til kriminelle i utlandet, som lever godt av organisert svindel. Flere enn hundre personer blir i løpet av et år kontaktet av sikkerhetsavdelingen ved Sparebanken Hedmark, og informert om at de er utsatt for svindel. Som Hamar Arbeiderblad kunne fortelle dreier det seg i enkelte tilfeller om flere millioner kroner.

Digitale kanaler har gitt kriminelle miljøer helt nye muligheter til å svindle godtroende personer. Nettdating er et voksende marked for kriminelle nettverk. Gjennom lengre tid opparbeides det et tillitsforhold til mennesker som gjerne er ensomme og på jakt etter kjærligheten. Så sterkt blir dette forholdet at den som svindles ofte nekter å tro at de er blitt lurt, når de kontaktes av banken.Norge har blitt et attraktivt marked for denne type svindel. Vi lever i et land hvor mange har mye penger, sammenlignet med andre deler av verden. Samtidig er vi et land hvor mange lever i utkantområder, hvor kontakten med andre mennesker kan være begrenset. En veg ut av ensomhet kan fort bli så forlokkende at man ikke forstår at man er utsatt for en svindler.Dessverre er det ingen grunn til å tro at advarslene virker. Antall saker er økende, og mørketallene store. Kanskje er det et tegn på at heller ikke vårt velstandssamfunn klarer å dekke alle behov.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.