Trygve Slagsvold Vedum ble i går som ventet klappet inn som ny leder for Senterpartiet. Den 35 år gamle bonden fra Stange er den yngste Sp-lederen i historien. Likevel var det ikke først og fremst Slagsvold Vedum det var knyttet spenning til. Det var valget av ny 1. nestleder og den betente avgangen til Liv Signe Navarsete som fikk oppmerksomhet på gårsdagens ekstraordinære landsmøte.

Avtroppende leder Liv Signe Navarsete valgte til det siste å bære ved til bålet av intern konflikt som har brent friskt den siste tiden. Hun la i sin avskjedstale ikke skjul på at stadige interne angrep hadde svekket henne som leder. De som har fulgt debatten rundt Senterpartiet, vil nok tolke dette som et ønske om å ta Ola Borten Moe med seg i fallet.

Slik skulle det likevel ikke gå. Kanskje bidro Ola Borten Moes innledende ord om at den knallharde kritikken mot ham hadde gått inn på ham, og at han hadde lært av den. Anne Beate Tvinnereim lanserte seg selv som 1. nestleder under «grønne» slagord som folkestyre, miljø og solidaritet. Det holdt ikke mot tidligere statsråd Borten Moe, som profilerte seg på arbeid, vekst og verdiskaping. Kanskje så vi her også litt av de politiske forskjellene mellom de to nestlederkandidatene.

I lengden vil Senterpartiet tjene på at Ola Borten Moe fikk fornyet tillit som 1. nestleder. Vi tror den sviende kritikken av ham for mangel på politisk lagspill har vært viktig læring. Også Liv Signe Navarsete har sin del av ansvaret for den dårlige kjemien de to imellom. Borten Moe har tung politisk erfaring som Senterpartiet trenger, i tillegg til at han bidrar til å gjøre Sp til et bredere parti. For den nyvalgte lederen er det nok også bedre at Borten Moe blir med videre, i stedet for at hans mange støttespillere skulle føle behov for politisk omkamp. Som en av delegatene sa i debatten: Jeg har sett fram til denne dagen, og håper at det fra nå av er opp og fram for Sp. Akkurat det gjenstår å se.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.