Vi har årets til nå våteste døgn bak oss, og mer skal det bli. Selv om vi i Innlandet kom rimelig bra fra gårsdagens ekstreme nedbørsmengder, var dagen mer enn våt også for oss. I Oslo-området og sør og vestover var det nær unntakstilstander utover dagen, med ras, oversvømmelser, stenging av veger og jernbanespor, og evakuering av to barnehager.

Meteorologer ved Meteorologisk institutt fortalte media om varsler de aldri hadde sett maken til, med prognoser for mer enn 110 millimeter nedbør i løpet av 36 timer. For å gi et målbart bilde, tilsvarer dette over en meter med snø. Altså mer enn den snøen som kommer de fleste steder i løpet av en normal vinter.

Så vil det nok bli diskutert om dette kun er et enkelttilfelle, eller om det ekstreme været går inn som en del av et betydelig klimaskifte. En som har vært sterk og klar i saken denne uka, er USAs president Barack Obama. Mens regnskyene var på veg mot våre områder, sa han i en tale i Alaska at tiden hvor man fornekter at klimaendringer er menneskeskapt er forbi. Menneskelige aktiviteter bryter opp klimaet raskere enn vi trodde. Det kommer til å bli mer tørke, mer flom, høyere havnivå, mer migrasjon, flere flyktninger og mer konflikt, sa han.

- De som ikke tar dette på alvor eller vitser med det, er ikke skikket til å være ledere. Tida for å lytte til kritikerne, kynikerne og skeptikerne er forbi. Tida for å spille uvitende er helt klart forbi. De som foretrekker å ignorere vitenskapen, står mer og mer alene, sa han.

Så er det ikke dermed sagt at klimaverstingen USA er på glid over til et mer nyansert bilde på klimautfordringene. Presidenten har lite å hente i dette spørsmålet i en kongress dominert av svært konservative republikanere, og med mektige, pengesterke grupper som har alt å tape på en ny klimapolitikk. De vil fortsette å benekte at været rundt oss er mer ekstremt enn før, og at menneskers aktiviteter har hatt noen som helst innvirkning.. Det vil også de politiske slektningene her hjemme gjøre. Noen av dem er ledere, stikk i strid med hva USAs president mener er kvalifikasjonen til å ha lederoppgaver.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.