Mange tenkte nok at det var endelig slutt for drømmen om et innlandsuniversitet, da Gjøvik valgte å søke sammen med NTNU i Trondheim. Men tiden legger alle sår, heter det i ordtaket. Høgskolene har brukt tre år på å komme seg etter at fusjonsforhandlingene brøt sammen i 2012. Dessuten hjelper det nok at Høgskolen i Lillehammer har blitt instruert av departementet til å se seg om etter partnere, i tråd med kravet om mer robuste utdanningssteder.

Paradoksalt nok kan et se ut som det er en fordel at Høgskolen i Gjøvik denne gangen ikke tar del i samtalene. Det er færre hensyn å ta når bare to parter skal bli enige. Det faktum at både Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Hedmark hadde sykepleierutdanning, gjorde fusjonen vanskeligere. Lillehammer og Hedmark har færre studieretninger som konkurrerer med hverandre.

Fokus i samtalene bør likevel ikke være hva som er mindre problematisk enn forrige gang høgskolene forsøkte å fusjonere. Det store målet må være å få fram et universitet for hele Innlandet. De to fylkene har historisk sett ligget under landsgjennomsnittet når det gjelder høyere utdanning. Det har preget både befolkningsutviklingen og den økonomiske veksten. Vi ser nå at det utvikler seg spennende og framtidsrettede kompetansemiljøer i Hamar. Dette bør også forplante seg til utdanningssektoren.

Lillehammer og Hamar er de to naturlige tyngdepunktene for et innlandsuniversitet. For Hamar vil det dessuten være viktig å utnytte høgskolens geografiske plassering. En universitetsby med universitetet midt i sentrum er attraktivt i seg selv.

Kan ledelsen ved de to høgskolene og deres respektive styrer klare det de ikke har klart tidligere? Vi velger å innta en avventende holdning. Her må begge parter legge geografiske hensyn til side, og se helheten som det viktigste. Men klarer de dette vil det være en stor seier for Innlandet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.