Valgdeltakelsen ved kommunevalgene har vært relativt lav over flere tiår. Omkring 60 prosent av velgerne benytter stemmeretten sin når det skal velges kommunestyre og ordfører. Det er nesten 15 prosent lavere enn ved stortingsvalgene. Riktignok så vi et lite oppsving ved kommunevalget i 2011. Dette kan nok i stor grad tilskrives den spesielle situasjonen Norge opplevde 22. juli samme år, da 77 mennesker mistet livet etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya.

Selv om mediene ikke kan ta ansvaret for at folket deltar i valg, har vi en mulighet til å være med på å påvirke valgdeltakelsen. Ved å vise velgerne at kommunevalget handler om saker som har stor betydning for dem i deres egen hverdag, kan interessen for å stemme øke. Kommunevalget handler for eksempel i vår region om løpende inntak i barnehagene, antall ansatte i hjemmehjelpen, hva det skal koste for barn og unge å bruke idrettsanleggene eller hvor mye hver enkelt må betale i eiendomsskatt. Det er med andre ord gode grunner til å stemme.

I år har NRK for første gang bidratt til en bred mobilisering foran kommunevalgene. I hele Norge har landets største medieinstitusjon inngått samarbeid med de lokale mediehusene for å arrangere valgdebatter. Slik kan NRK bruke sin overlegne kompetanse på lyd og bilder, og sin unike posisjon som lisensfinansiert allmennkringkaster, sammen med de lokale mediehusenes dybdekunnskap om de lokale sakene.

I Hamar hadde vi et godt eksempel på nettopp dette, da NRK produserte og ledet utspørring av de lokale ordførerkandidatene sammen med Hamar Arbeiderblad. I en medievirkelighet hvor det blir stadig viktigere å være tett på mediebrukerne, kan både NRK og lokalavisene tjene på samarbeid. Vi håper derfor at NRK også ved senere anledninger ser at NRKs sterke posisjon kombinert med lokalavisenes nærhet til sine lesere kan være en suksessformel. I første omgang får vi håpe at samarbeidet bidrar til økt deltakelse ved dette kommunevalget.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.