Årsaken til at norske myndigheter ikke har klart å sende den 35 år gamle kvinnen ut av landet, er at hun ikke får pass av den etiopiske ambassaden.

Problemstillingen er ikke ukjent. Noen land er uvillige til å ta imot asylsøkere som har fått avslag. Dermed blir saken stående stille uten at noe skjer. I Belaynehs tilfelle har livet bare blitt verre. Fra 2008 til 2012 hadde hun midlertidig oppholdstillatelse og kunne jobbe, leie bolig og forsørge seg selv. Nå sitter hun isolert på Ormseter og mottar passivt 1.600 kroner måneden.

Vi har forståelse for at utlendingsmyndighetene ikke automatisk kan innvilge oppholdstillatelse til alle som ikke lar seg returnere til hjemlandet. Men det må også være lov for utlendingsnemnda (UNE) å gjøre individuelle vurderinger i hver enkelt sak. Når politikerne ikke vil gå inn i enkeltsaker, påligger det UNE et tungt ansvar å vurdere ikke bare hver enkelt søknad, men også asylsøkerens totalsituasjon.

I Belaynhes tilfelle handler det altså om en asylsøker som har hatt jobb i helsevesenet i Stange i flere år, og vist at hun forsørger seg selv. Da blir hun en ressurs for det norske samfunnet, og ikke en kostnad. Det vil vi tro er et viktig politisk mål for norsk integreringspolitikk, uansett hvilket parti som styrer. Om ikke politikerne vil gå inn i enkeltsaker, bør de likevel se på om samfunnet er tjent med at ikke-returnerbare asylsøkere som Bezawit Belayneh blir sittende på et mottak år etter år. I stedet kunne hun vært i jobb og utgjort en positiv ressurs.

Belayneh har intet annet valg enn å søke om å få omgjort vedtaket enda en gang. Da skal det vurderes om det foreligger nye forhold i saken. Vi synes åtte år på asylmottak kombinert med dokumentert evne til å forsørge seg selv, bør veie tyngre enn det formelle grunnlaget for asylavslaget. Åtte år er nok.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.