Fødselspermisjonen er på nytt under angrep. Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) gikk i Aftenposten i går ut med kravet om å redusere fødselspermisjonen med sju uker. NHO-direktør Kristin Skogen Lund skriver i et leserinnlegg at bakgrunnen for forslaget er regjeringens reduksjon av fedrekvoten. Den borgerlige regjeringen har allerede redusert fødselspermisjonens fedrekvote fra 14 til 10 uker. Nå kommer regjeringen med et nytt forslag som er på høring. Det innebærer at mødrene på enkelt vis kan overføre den gjenværende fedrekvoten til seg selv.

NHO har forsvart pappapermen, uten at regjeringspartiene Høyre og Frp har lyttet til det. NHO-direktør Skogen Lund argumenterer med at hver gang kvoten ble utvidet var det fordi faren skulle få egne uker med barnet, mens morens tilknytning til arbeidslivet skulle styrkes. NHO ser ikke lenger noen grunn til at vi skal ha en så raus fødselspermisjon, når den bare svekker kvinnenes posisjon i arbeidslivet.

Vi har sans for deler av argumentasjonen til Kristin Skogen Lund. Undersøkelser om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn har en tendens til å konkludere med at kvinner sakker akterut lønnsmessig når de får barn. Nå er vi slett ikke sikre på at det bare er fødselspermisjonen som bidrar til dette. I vel så stor grad handler det om at kvinner ofte setter barn og familie foran egne karrierevalg. Men det ville nok ikke vært grunnlag for å utvide fødselspermisjonen med 10 uker hvis den ikke skulle komme fedrene til gode.

NHO mener pengene i stedet kan brukes til full barnehagedekning for ettåringene. Det vil få flere kvinner ut i arbeidslivet. Vi er skeptiske til å sette disse to velferdsgodene opp mot hverandre. Fortsatt har de fedrene som måtte ønske det, muligheten til å benytte den reduserte fedrekvoten. Avvikles disse ukene er muligheten helt borte. Vi kan i stedet håpe at vi senere får en regjering som igjen vil prioritere fedrenes tid med barna.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.