Det gikk slik spådommene og prognosene antydet på forhånd; flertallet på Kristelig Folkepartis ekstraordinære landsmøte stemte for å forhandle om å bli en del av Erna Solbergs Høyre-, Frp- og Venstre-regjering.

Det var imidlertid ikke noe overveldende flertall. Sluttresultatet viste 98 stemmer for å gå mot høyre og 90 stemmer for partileder Knut Arild Hareides ønske om en «venstresving» og samarbeid med Ap og Sp. Det forteller om et svært splittet KrF. Det viser også hvor vanskelig det kan bli i tida framover, å få laget til å spille sammen, selv etter at retningsvalget er tatt.

Det var helt riktig av Hareide å utfordre KrF til å ta et verdi- og et veivalg, å velge én av blokkene i norsk politikk. Om partiet nå framstår som delt, vil det likevel også være et tydeligere parti enn det har vært de siste årene. Vi vet hva de mener, hvor de selv definerer seg å høre hjemme. Så er den kursen KrF nå har valgt, neppe noen «quick fix» for å redde og styrke partiets oppslutning. Den har vært laber og dalende de siste årene. Og meningsmålinger har vist at et flertall av KrFs velgere ønsket å gå mot venstre. Slik ble det ikke, og det blir interessant å se hvordan det påvirker både tilslutningen og de nye medlemmene som de siste ukene har meldt seg inn i partiet.

Knut Arild Hareide gjorde sitt beste for å peke framover og manet til raushet og fellesskap i talen etter nederlaget. Han går av som leder, og ga stafettpinnen videre med stor verdighet og på en måte det står respekt av. Han går ned med flagget til topps, etter å ha fulgt egen samvittighet og sine politiske prinsipper. Hareide ble da også hyllet med taktfast, stående applaus av en full landsmøtesal da nestleder Kjell Ingolf Ropstad kalte ham «Norges modigste politiker». Det var meget fortjent.

Det er grunn til å tro at KrF har store forhåpninger, men kanskje en viss naivitet, når det gjelder hva de kan få igjennom av sine hjertesaker i en firepartiregjering på blå side. Ropstad – som sannsynligvis blir den nye KrF-lederen – har en svært krevende jobb foran seg når han nå skal gå i spissen for å faktisk bryte partiets løfte fra forrige valg og samarbeide med Frp.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.