Historien til det narkomane paret fra Løten som Hamar Arbeiderblad skildret livet til, er derfor ikke overraskende. Paret har laget sin egen lille campingplass i Åkersvika ved Vikingskipet og lever som uteliggere. Da følger det også med narkosprøyter, blodsøl og søppel.

Har de to ikke noe sted å bo? Joda. Løten kommune har gitt dem et botilbud, men der vil de ikke være. Som mange andre rusmisbrukere trekker de til Hamar. Hamar kommune «importerer rusmisbrukere», som Hamars rådmann Bjørn Gudbjørgsrud kaller det. Importen kommer fra kommunene rundt.

Årsakene er flere. Hamar kommune har for det første et godt tilbud til rusmisbrukere. Et godt hjelpeapparat betyr mye for mennesker som befinner seg i en livssituasjon som til tider er så krevende at det går på livet løs. For det andre har en by av Hamars størrelse også et etablert miljø av rusmisbrukere som nødvendigvis tiltrekker seg andre misbrukere.

Vi forstår godt Gudbjørgsruds frustrasjon over å måtte bruke knappe økonomiske ressurser på rusmisbrukere som har fått et tilbud i nabokommunen. Men når han ønsker seg en strengere praksis tror vi det er begrenset hva han vil oppnå. Strømmen av rusavhengige mennesker vil fortsette uansett hvor restriktiv linje rådmannen i Hamar legger seg på.

Da kan det også vært verd å huske at de byene som er større enn Hamar har dette problemet i enda større grad. Hamar er tross alt en oversiktlig liten småby, hvor uteliggercampen til et enkelt par blir avisoppslag. Det ville det neppe blitt i Oslo, hvor frustrasjonen over å måtte ta imot rusmisbrukere fra hele landet, helt sikkert også hamarsinger, er betydelig. Det er dette som er en del av fellesbetegnelsen «storbyproblematikk», og som Hamar får kjenne på. Det største problemet er at mennesker lever som uteliggere med sprøytespisser og søppel som omgivelser.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.