Hadde folk visst hvordan det er der ute, hadde de blitt mørkeredde, sa Rune Gulliksen på et åpent møte om narkotikabruk blant ungdom denne uka. Gulliksen jobber i Hamar kommunes rus- og psykiatriteam og var overrasket over at kun 15 personer hadde funnet veien til torsdagens møte, i regi av Hamar Arbeidersamfunn.

På tilsvarende møter i Stange og på Tangen har det vært fulle saler. Og tatt i betraktning sakene HA tidligere har skrevet om det store omfanget av ulovlige rusmidler blant lokal ungdom, skulle man tro at et informasjons- og debattmøte om narkotika var interessant for mange flere. Temaet angår utvilsomt alle som daglig er i kontakt med unge mennesker, enten det er foreldre, lærere, helsepersonell eller ungdom selv.

Det er nok et faktum at det for svært mange familier er vanskelig å se for seg at ens eget avkom omgås eller bruker ulovlige rusmidler. De kjenner vennegjengen til døtrene og sønnene, og har ingen grunn til mistanke, tvert imot oppleves og omtales de som «fin, norsk ungdom». Det er imidlertid denne formen for naivitet deltakerne i panelet på møtet vil gjøre noe med. SLT-koordinator, psykiatrisk sykepleier, elevrådsleder og politikere ønsker å informere blåøyde foreldre. Derfor bør det arrangeres flere slike åpne møter, men det kan være at Hamar Arbeidersamfunn har noe å lære når det gjelder annonsering. På Facebook er det nemlig flere HA-lesere som spør hvordan – og om i det hele tatt – møtet var annonsert i forkant. De etterlyser bedre markedsføring av arrangementet, og mener det har hatt innvirkning på det skuffende frammøtet at møtet «har vært en godt bevart hemmelighet», som en leser uttrykker det.

For å treffe målgruppa må arrangørene utvilsomt gå bredt ut og bekjentgjøre det på en ordentlig måte, ikke minst gjennom skolene og i foreldrenettverk som FAU. Et samarbeid med ungdoms- og videregående skoler, med informasjon til alle foresatte er en forutsetning. Og så må foreldre legge bort tanken om at «det angår ikke meg» og aktivt oppsøke informasjon, selv om de alltid vil tro det beste om sine egne unger.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.