Denne gruppa kjemper som kjent for det østlige traséalternativet i jernbanesaken. For en tid siden hevdet «Nå eller aldri» at man hadde «grunn til å tro» at HA sto bak en meningsmåling om fylkesmannens kulvertløsning. Dette skapte sterke reaksjoner blant gruppas mange Facebook-følgere. Aksjonsgruppa har nå måtte erkjenne at påstanden ikke hadde rot i virkeligheten.

Hadde «Nå eller aldri» vært underlagt redaktørplakaten ville dette kvalifisert for en klar fellelse i Pressens Faglige Utvalg. For medier som forholder seg til pressens etiske retningslinjer påhviler det et krav om å sjekke rykter før man publiserer. Det er ikke nok å tro, man må vite. Det er nettopp dette kravet som gir redaktørstyrte medier troverdighet.

Det er forståelig at aksjonsgrupper som publiserer på sosiale medier ikke følger disse retningslinjene. Deres oppgave er å propagandere for et bestemt syn, og virkemidlene som tas i bruk preges av det. Men det betyr ikke at man er fritatt for et ansvar for hva som publiseres.

Når en av initiativtakerne i «Nå eller aldri»» også insinuerer at styremedlemmer i Hamar Media påvirker jernbanedekningen til Hamar Arbeiderblad. er det en konspirasjonstanke som ikke kan belegges med fakta. Å tro at norske avisredaktører i 2017 lar seg styre av eiernes politiske oppfatninger er mildt sagt kunnskapsløst. Jernbanedebatten bør by på så mange andre problemstillinger at det ikke er nødvendig å ty til slike ubekreftede rykter.

Spredning av såkalte «falske nyheter» er en utfordring for mediebransjen. Mediebrukerne får problemer med å skille mellom nyheter som er faktasjekket og usannheter og ryktespredning. Det er en diskusjon som går langt utover jernbanedebatten i Hamar. Men denne saken er et godt eksempel. Når det spres ubekreftede påstander undergraves troverdigheten til både Hamar Arbeiderblad og «Nå eller aldri». Det er ingen tjent med.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.