Nylig kom det fram at en person i et nettforum på Facebook for folk som kjemper for ulvens plass i Norge, hadde ytret et ønske om at lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag Merete Furuberg som behandles for kreft, skulle få et tilbakefall. Saken er politianmeldt og har fått stor oppmerksomhet.

Furuberg sier hun er sterkt preget av kommentaren, og oppfordrer folk til å avstå fra mobbing og ønske om å ta livet av hverandre. Hun får støtte fra generalsekretær Nina Jensen i WWF Verdens naturfond, som selv har fått trusler fra jegermiljøene.

Foreldre oppfordres av skole og politi til å lære sine barn nettvett og god oppførsel på sosiale medier. Kanskje kunne også en del voksne mennesker lære noe om å besinne seg når aggresjonsnivået blir så høyt at hemningene forsvinner. Det utvikler seg raskt til netthat når alle i en Facebook-gruppe mener det samme, og har en felles fiende. Evnen til å se at også motparten kan ha et argument i sin favør, forsvinner fullstendig. Det kan se ut som den respekten man vanligvis har for den som har et annet syn, blir borte hos noen når de setter seg foran tastaturet.

Det er skremmende å se hva voksne mennesker kan ytre i det offentlige rom når det ikke har noen konsekvenser. Særlig i rovdyrdebatten er netthatet så sterkt at det er umulig å trenge gjennom med saklige argumenter. Over tid bidrar sosiale medier på denne måten til å sementere frontene, og gjøre det umulig å oppnå noen form for enighet.

Vi ser litt av den samme tendensen også i lokale politiske saker, hvor motsetningene er sterke. Sykehusdebatten, kommunereformen og jernbanedebatten i Hamar har på sosiale medier til tider karakter av mangel på respekt for dem som mener noe annet enn en selv. Politikere og andre opinionsledere har generelt et stort ansvar for ikke å legitimere de mest primitive utsagnene når frontene er uforsonlige.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.