Mandag vedtok Stortinget en endring i offentlighetsloven. Den innebærer at dokumenter og sakslister til forberedende byrådsmøter kan unntas offentligheten. Endringen gjelder kommuner og fylker som har parlamentarisk styresett, blant dem Hedmark fylkeskommune. Konsekvensene er at ingen – verken innbyggerne eller mediene – får tilgang til eller innsikt i saker som er under utredning. Ikke før vedtaket er gjort.

Vi er både kritiske og overrasket. Over justiskomiteen, med leder Hadia Tajik (Ap) i spissen, og over stortingsflertallet som stemte for; Høyre, Ap, Frp og KrF. Hvordan skal folk få vite hvilke prosesser som ligger i forkant av et vedtak og hvem politikerne er påvirket av? Hvordan skal vi kunne etterprøve sakene eller ha tillit til at beslutninger som angår oss er forsvarlig behandlet og utredet?

Senterpartiet, SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne stemte mot dette tilbakeslaget for demokratiet. At folk blander seg inn, spør og mener noe på et tidlig stadium i den politiske prosessen er nettopp essensen av demokratiet. Derfor er det et uholdbart argument for hemmelighold at politikerne av bekvemmelighetshensyn skal «få jobbe i fred». Høyesterettsadvokat Pål Lorentzen kaller det «illojalt og et svik mot velgeren». For når makta trekker seg tilbake bak lukkede dører, svekkes lokaldemokratiet. Innsynet innskrenkes og folk fratas mulighet til å ytre seg for å påvirke saker som angår dem og stedet de bor. I Hedmark fylke kan viktige saker bli avgjort uten av velgerne eller mediene en gang vet at temaet er til behandling. Det smaker dårlig i et land som har holdt gjennomsiktighet i forvaltningen og innbyggernes deltakelse høyt.

Formålet med offentlighetsloven er å legge til rette for at den offentlige virksomheten er åpen, å styrke informasjons- og ytringsfriheten, demokratisk deltakelse, rettssikkerheten, tilliten til det offentlige og allmennhetens kontroll. Det nye vedtaket bryter med dette. Verre er det at Stortingsvedtaket også må være i strid med paragraf 100 i Grunnloven, der myndighetene pålegges å «legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.