«Makan!» Den spontane reaksjonen til skipsreder Elisabeth Grieg på Twitter har bidratt til en debatt om kvinnelige toppsjefer i selskaper hvor staten er en stor eier. Skipsreder Griegs utbrudd kom som en følge av at Sigve Brekke nylig ble utnevnt til toppsjef i Telenor. De siste månedene har Statoil, Yara og altså Telenor fått nye toppledere. I alle selskapene ble den nye sjefen en mann.

Elisabeth Grieg sier til Dagens Næringsliv at det er et paradoks at vi i verdens mest likestilte land er så dårlige på ledernivå i næringslivet. Styreleder i Telenor, Svein Aaser sier han var forberedt på kritikk. Han poengterer imidlertid at det aller viktigste er å finne den beste kandidaten. Han het Sigve Brekke.

Vi betviler ikke at Brekke er den rette kandidaten til en så viktig stilling som toppsjef i Telenor.Vi vet ingen ting om hvilke kvalifikasjoner Telenor-styret har lagt vekt på, og hvilke kandidater de har hatt på sin liste. Isolert sett er det ingen grunn til å kritisere Aaser og hans medhjelpere for rekrutteringsjobben. Det er likevel et tankekors at hver eneste gang et statlig eid selskap skal finne toppleder, så er det en mann som er best egnet. Det finnes neppe genetiske grunner til at menn er de beste toppsjefene. Styrelederne i disse selskapene må altså stille seg spørsmålet om de virkelig gjør nok for å sørge for at det i hvert fall i en av disse prestisjetunge jobbene er mulig å finne en kvinne som er kvalifisert og god nok.

Aaser bedyrer overfor Dagens Næringsliv at han ikke har noen forutinntatte holdninger. Næringsminister Monica Mæland (H) er likevel ikke fornøyd med resultatet. Hun sier rett ut til DN at hun vil kvitte seg med styremedlemmer som ikke oppfyller statens krav om kjønnsbalanse. Det er befriende med en næringsminister som er så klar på at det kreves handling for å oppfylle eierskapsmeldingens kvinnekrav. Bare ved å være så tydelig på at også kvinnelige lederkandidater sitter på viktig kompetanse, kan vi få kvinnelige toppsjefer også i de store selskapene hvor staten er inne på eiersiden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.