I Hedmarken tingrett ble det i fjor ført 53 barnefordelingssaker. Det betyr at fedre og mødre sto mot hverandre i retten hver uke for å slåss om omsorgen til sitt barn. Det er, som Hamar Arbeiderblad kunne fortelle, det høyeste antallet barnefordelingssaker i tingretten noensinne, og en trist utvikling sett med barnas øyne.

Det er vondt for barn å oppleve langvarige konflikter mellom foreldrene. Inger Helene Hognestad ved Familievernkontoret peker på at det kan gi barna dårligere selvfølelse. Også ved Familievernkontoret registreres det en økning i antall saker som behandles etter barneloven.

Når flere barnefordelingssaker havner i retten, skyldes det at fedrene har blitt langt mer aktive i å kreve omsorgsretten for sine barn. Advokat Elisabeth Viken har hatt mange barnefordelingssaker, og registrerer at fedrene ikke lenger aksepterer å bli avspist med samvær annenhver helg.

Det var en helt vanlig løsning for en del år siden. Tvert imot opplever mange fedre at de har like stor rett til omsorgen for barna som mødrene, og synes de er i sin fulle rett til å kreve dette.

Det er ingen grunn til å bli overrasket. Helt siden kvinnefrigjøringen for alvor startet på 1970-tallet har det vært et sentralt krav at fedre må delta mer i omsorgen for barna. Dette har etter hvert også blitt offisiell politikk når fødselspermisjonsordninger blir skreddersydd for fedrene.

Vi vi ha aktive, omsorgsfulle pappaer. Da må vi regne med at de også vil være deltagende fedre når ekteskapet ryker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.