Lørdagens anløp toppet hjuldamperens ferd langs Mjøsa. På store og små steder har folk gått mann av huse for å delta på Innlandets store folkefest.

Selvsagt skal vi ikke stikke under en stol at vi her har fått en unik mulighet til å vise fram for hele Norge hva Innlandet har å by på. Det er fortsatt noe eget ved det å være på tv, ja på landets statskanal. Men vi har grepet muligheten og kunnet presentere folkeliv og kulturarrangementer på bred front. Stoltheten over vår egen region har plutselig vært til å ta og føle på. Ordførere har følt seg kallet til å synge i band og hoppe fra stupetårnet. Det har vært en nasjonal fest med mjøsbyene i sentrum.

Plutselig var vi alle mjøsinger, skrev vi her i avisen da festen startet. Den opplevelsen har ikke blitt mindre etter hvert som festen nådde sitt klimaks. For en gangs skyld kunne lillehamringer, hamarsinger og alle andre som har Mjøsa til felles feire skulder ved skulder. Plutselig hadde vi noe så sjeldent som en felles identitet. Det er noe mer enn en innsjø som knytter oss geografisk sammen. Det handler om felles kultur, historie og tradisjoner.

Kan mjøsfesten brukes til noe mer? Kan festen gjentas selv om TV-kameraene er slått av? Slike ideer ble luftet da Skibladner anløp Lillehammer. Ordfører Espen Granberg Johnsen uttrykte overfor Gudbrandsdølen Dagningen at han var positiv til en slik tanke. I så fall bør vi smi mens jernet er varmt. Det er nå minnene om festen langs Mjøsa er levende.

Denne regionen har utkjempet så mange slag. Mistenksomhet og motvilje har preget mange av forsøkene på å samarbeide over fylkesgrenser og kommunegrenser. Nå har vi opplevd noe som fungerer. Kanskje kan en årlig fest langs Mjøsa med Skibladner som fellesnevner være med på å knytte bånd som gjør det lettere å snakke sammen når de tunge politiske sakene skal avgjøres. Det kan i alle fall bli en flott folkefest hver sommer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.