Tretten måneders utestengelse er den laveste straffen Therese Johaug kunne håpe på. Selvsagt drømte hun om full frifinnelse, men det ville automatisk ført til en anke fra WADA og mulig utestengelse i to år. En frifinnelse ville også skapt et inntrykk av at Norge mener dopingreglene ikke gjelder for norske utøvere. En slik særbehandling ville fulgt Johaug resten av hennes karriere og vært ødeleggende for hennes omdømme.

Dommen er en måned lavere enn det påtalenemnda i Antidoping Norge hadde innstilt på. Lavere kunne ikke domsutvalget gå. Johaug får muligheten til å være godt forberedt foran OL neste år. Det er samtidig en dom som ikke levner tvil om at Johaug er felt for doping, og det går dermed an å håpe at den ikke ankes av Antidoping Norge eller andre instanser.

Denne dommen innebærer at Johaug er trodd på at hun ikke bevisst har dopet seg. Samtidig dømmes hun fordi hun som utøver har et selvstendig ansvar for å undersøke hva hun inntar av legemidler. Mange har spurt hvorfor det ikke er godt nok når landslagslegen godkjente bruken av leppekremen. Men her er regelverket klart. Utøveren er til sjuende og sist ansvarlig for sin egen medisinbruk.

Debatten om Johaugs skyld eller uskyld har gått høyt i Norge. Mange forsvarer henne på et følelsesmessig grunnlag. Hun oppleves som troverdig, og vi har vanskelig for å tro at vår egen skistjerne doper seg. Det er viktig å huske at også andre utøvere fra andre nasjoner har opplevd tilsvarende dopingsaker med samme legemiddel. De ble alle dømt. Det kan ikke gjøres et unntak fordi Johaug er norsk, svært sympatisk og gråter foran tv-kameraene.

Samtidig har saken gitt oss et innsyn i idrettens regelverk. Det kan virke stivbeint å gi utøvere dopingstempelet når de bare har behandlet en sårskade. Johaugs inntak av forbudte stoffer var helt minimalt. Det er all grunn til å se nærmere på reglene. Men Johaug må dømmes etter gjeldende regelverk hvis norsk skisport skal ivareta sitt omdømme.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.