Nyheten denne uka fra Bergen om en mannlig barnehageansatt har sagt seg skyldig i seksuelle overgrep har rystet oss alle. Alle som er foreldre kjenner naturligvis på frykten for at noe skal skje med barna. At det verst tenkelige i tillegg skal skje i et miljø vi opplever som trygt, er nærmest utenkelig. Det er vanskelig å forestille seg hvor vond den saken som nå er under opprulling må være for de involverte barna og deres foreldre.

Men midt oppe i alt det tragiske denne saken fører med seg, er det også viktig å kunne ha to tanker i hodet samtidig når det nå tenkes konsekvenser og tiltak. Det har i en årrekke vært jobbet til dels intenst med å bedre den svært skjeve kjønnsfordelingen blant ansatte i barnehager. Det har vært flere handlingsplaner for likestilling i barnehagene. For 10–15 år siden ble det vedtatt et mål om at en i løpet av en prosjektperiode på tre år skulle fordoble andelen mannlige ansatte i barnehagene til 20 prosent. Arbeidet ga ingen resultater. Fortsatt ligger andelen på rundt 10 prosent.

Rapporten «nye barnehager i gamle spor. Hva vi gjør og hva vi tror. Status for likestillingsarbeidet i norske barnehager» som Kunnskapsdepartementet la fram for en tid siden gikk grundig til verks med blant annet fingransking av 150 årsplaner. Den viste at det ikke bare er kjønnsfordelingen det er mye galt med, men også kulturen og innholdet. Norske barnehager er som kjøkkenet hjemme på 60-tallet. Kvinnene regjerer, og det står dårlig til med likestillingsarbeidet, ble det kommentert.

Det er derfor viktig at arbeidet med å få flere menn inn i barnehagene fortsetter. Mange barn vokser opp i miljøer der menn nesten er fraværende, og gutter mangler mannlige forbilder. Det kan barnehagene og skolene gjøre noe med. I går kom nyheten om at en barnehage i Svolvær nekter mannlige ansatte å skifte bleier på ungene for å forebygge overgrep. Flere mannlige barnehageansatte føler seg mistenkeliggjort. Vi er enig med likestillingsombudet som anbefaler andre løsninger for å forhindre overgrep. Ellers risikerer vi at det nødvendige likestillingsarbeidet for barnehagene blir satt langt tilbake.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.