Regjeringen har gjort et nytt forsøk på å kutte pressestøtten med 50 millioner kroner, og innføre lavmoms på åtte prosent på trykte og digitale medier. Dette lå inne i forslaget til nytt statsbudsjett da de to regjeringspartiene startet forhandlingene med Venstre og Kristelig Folkeparti. I tillegg ønsket Høyre og Frp å fryse NRK-lisensen, noe som i realiteten ville bety et budsjettkutt for statskringkasteren på 300 millioner kroner. Alle forslagene ble stanset av de to mellompartiene, også denne gangen.

Vi tror ikke det smerter veldig for regjeringen, selv om det nok er enkelte Frp-politikere som husker løftet om å avskaffe NRK-lisensen. Det er vanskelig å se at det er en vinnersak å påføre en rekke lokalaviser og noen få meningsbærende nasjonale aviser et støttekutt som vil true deres eksistens. I et statsbudsjett er dette summer som knapt synes, mens det gir oss en avisflora som mange kan misunne oss.Viktigst for mediebransjen er det likevel at regjeringen nå vil forholde seg til at det er flertall på Stortinget for nullmoms på alle nyhetsmedier, enten de er digitale eller trykte. Dette vil gi norske mediehus en langt bedre mulighet til å gjennomføre transformasjonen fra papiraviser til digitale plattformer. La oss minne om at det ble innført nullmoms på papiravisene fordi man ikke ville skattlegge det frie ord. Et slikt prinsipp må være i pakt med utviklingen, og i dag ser vi at både lesere og annonsører beveger seg over på digitale plattformer.Så gjenstår det å se om det europeiske overvåkingsorganet ESA godkjenner den norske nullmomsen. Signalene fra norske politikere er så langt optimistiske. Det er en god nyhet at budsjettforhandlingene ha fått et slikt utfall. Samtidig er det ingen grunn til å lene seg tilbake for norske medieledere. Nullmoms stanser ikke det dramatiske inntektsfallet for mediehusene. Skal de etablerte mediene beholde sin posisjon må de jobbe ufortrødent videre med å utvikle innhold som nye generasjoner lesere vil ha, og er villige til å betale for.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.