Det som måtte skje er skjedd. Hverdagen har innhentet Fremskrittspartiet mindre enn et år etter at partiet, sammen med Høyre, inntok regjeringskontorene i fjor høst. Valgløftene om mellom 50 og 100 milliarder kroner i skattelette er denne uka blitt avlyst. Forventningene er skrudd ned til under 30 milliarder kroner. Det er nokså nær det Høyre skapte forventninger om.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter, sa denne uken at han tror velgerne har overdrevne forventninger til hva som er å finne rom for av skattelettelser. Han påpekte at det er kamp om penger fra flere sektorer. Det er krav om at infrastruktur skal rustes opp, sykehus og politi skal prioriteres, samtidig som det koster å skulle forenkle og avbyråkratisere. - Det er rett og slett et begrenset handlingsrom, selv for Høyre og Frp, mente han.

Om tre uker møtes regjeringen, med statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) i spissen, til budsjettkonferanse. Dette blir første budsjettet den sittende regjeringen fullt og helt får sette sitt stempel på. I fjor tok den over den avtroppende regjeringens forslag. Det er grenser for hvor mye det er mulig å flytte på i løpet av noen høstuker. Etter et forslag om skattekutt på åtte milliarder kroner, endte forhandlingene med Kristelig Folkeparti og Venstre i Stortinget med et kutt på 7,3 milliarder kroner.

Selv ikke denne størrelsen på et nytt skattekutt i år kan Hagesæter love. Først må de 7,3 milliardene i kutt i fjor videreføres før det kan bli nye skatteletter. Både Høyre og Frp har avvist at en reduksjon i skattene vil gi mindre til offentlige oppgaver. De mener det vil stimulere til vekst. En større kake kan deles. Hagesæter sier rett ut at det er nær sammenheng mellom skatt og hva det offentlige kan bruke penger på.

Det er vel dette som kalles å møte virkeligheten med et brak. Og de altfor høye forventningene partiet mener velgerne har, nytter det lite å gi velgerne skylden for.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.