Har du sett den første Olsenbanden-filmen fra 1969 så husker du sikkert Ivar Medaas som lensmann med hagle. Fra en A-Ford i fart brenner han av med dobbeltløpet hagle under en biljakt som faktisk ender med at en bil går i vannet utenfor det gamle ferjeleiet på Mengshol. Det er en karikert lensmann med et like karikert og ufarliggjort forhold til skytevåpenet. Det smeller og smeller. Men ingen blir skadet. Det er tullete underholdning for den som ser på. Veldig langt unna det alvoret som våpenbruk egentlig medfører.

I dag, som en følge av en midlertidi bevæpning, henger det en P30L Heckler & Koch pistol i politiets belte. Våpenet bæres av politi i flere europeiske land, blant annet i Tyskland.

Norsk politi har en lang tradisjon for å være generelt ubevæpnet. Med strek under generell. For norsk politi har selvfølgelig både hatt og fra tid til annen også brukt skytevåpen. Norge er et land med relativt strenge våpenrestriksjoner – men samtidig er Norge et temmelig bevæpnet land. Fordi vi er et jegerfolk, og våpen er en helt naturlig del av jaktkulturen. I Hedmark har vi nesten 107.000 skytevåpen registrert. De er på nærmere 34.000 hender. Deler man antallet skytevåpen ned på antallet innbyggere, så har cirka annenhver hedmarking et skytevåpen. Det er ikke riktig på amerikansk snitt, men faktum er at Norge er et meget våpentett land.

Så hvorfor er da så mange nordmenn skeptiske til at politiet skal ha en pistol hengende på hofta? Den generelle bevæpningen av politiet som er dagssituasjonen ble innført som et midlertidig tiltak i fjor sommer. Det er knyttet til en terrorfare som offentligheten har liten innsyn i. Paradoksalt nok er flertallet på Stortinget – en av de institusjonene vi har med størst behov for beskyttelse mot terrorister – motstandere av et generelt bevæpnet politi.

Hvorfor sikker dette så dypt i den norske befolkningen?

Tragedien i Ottestad lørdag for en uke siden der en 38 år gammel mann løsnet skudd mot politiet og selv ble drept da politiet skjøt tilbake, er altfor ung og har altfor mange ubesvarte spørsmål til at man kan bruke den som en premiss i væpningsdebatten omkring norsk politi. Vi må i alle fall ha Spesialenheten for politisaker sin konklusjon på bordet før vi kan mene noe om den. Og selv da er det egentlig umulig. For det er bare tre personer i live som vet hva som skjedde i den trappeoppgangen. Det er de tre politifolkene. En av dem sitter alvorlig skuddskadd tilbake. En av dem må leve med at et dødelig skudd ble løsnet.

Det er ikke vanskelig å se at det er argumenter både for og imot et generelt bevæpnet politi. De politiske skillelinjene er klassisk delt; de tydeligste nei kommer fra venstresiden mens det har vært langt større oppslutning om bevæpning på høyresiden i norsk politikk. Mange kaller politiets våpenbruk et verdispørsmål. Og det mangler ikke på bruk av naiv-stempelet fra dem som mener at motstanderne ikke henger med i svingene, at de ikke tar inn over seg økt terrortrussel og hardere klima blant de kriminelle.

HA har gjennom en serie artikler omtalt beslaget av 11 uregistrerte og dermed illegale skytevåpen på et småbruk på Hedmarken for en måned siden. Dette er våpen politiet – og dermed samfunnet – ikke har hatt kontroll over.

Da politiet lørdag gikk inn i Ottestad hadde de informasjon om at det kunne være våpen der fordi mannen hadde lovlig tilgang på det. Hva da med de adressene politiet går inn på der det er uregistrerte skytevåpen? Kan vi forlange at de som står i førstelinja skal ta den risikoen uten å ha med seg et våpen? Er det rimelig? Det er et spørsmål motstandere av generell bevæpning må stille seg. Akkurat som tilhengere av det må tåle en helt åpen debatt om hvorvidt en generell bevæpning kan føre til at de kriminelle lettere bruker sine skytevåpen mot politiet. At pistolen i beltet «skrur til» og spisser situasjoner mer enn nødvendig. Der påligger det politiet et meget stort ansvar. Vi har sett en rekke svært triste hendelser i USA. Helt uskyldige mennesker er blitt skutt, noen av dem har mistet livet, fordi pistolen heves for den minste ting.

Norsk politi må rett og slett vise at de er modne for, og skolert til, å håndtere disse skytevåpnene på en måte som gagner samfunnet. For det er samfunnet disse våpnene skal tjene. Situasjonen er på mange måter nokså prematur. Politiets Fellesforbunds leder Sigve Bolstad har vært helt tydelig på at tiden er inne for et generelt bevæpnet politi. Men det er ingen unison hallelujastemning innad i politiet. Det finnes mange som er skeptiske, og som mener vi kommer langt med såkalt framskutt lagring, altså våpen nedlåst i politibilene, og ordre om bevæpning i oppdrag som krever det.

Det er helt i det blå hvor lenge denne unntakstilstanden med våpen vil vare. På venstresiden mistenker nok noen at den i alle fall vil vare så lenge den politiske ledelsen i justisdepartementet er som den er.

Men vårt tips er at jo lengre tid som går, og jo mer tid politifolk får til å venne seg til daglig omgang med pistolen. Jo vanskeligere blir den å fjerne igjen.

Og det er ikke bare politifolk som skal venne seg til den. Hvermannsen skal bli vant til å stole på et politi med synlig våpen. Det kommer allerede signaler fra politifolk i operativ tjeneste, de på gata om du vil, at folk er langt mindre skeptiske nå enn de var for et år siden.

Men det som dette først og fremst står og faller på, er at ingen unødige skudd faller. Det hviler et strengt ansvar på den som er gitt myndighet til å i ytterste konsekvens ta liv.

Tilliten til et generelt bevæpnet politi kan bare opprettholdes – og styrkes – ved at folk føler reell beskyttelse.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.