Skoleverket i Hamar går i partnerskap med McDonalds, som skal bistå skolene i undervisningen i faget utdanningsvalg. Det er rektorene ved Børstad, Ener og Ajer ungdomsskoler som har besluttet dette, i samarbeid med grunnskolesjef Anne-Grete Melby. For mange vil nok dette i første omgang oppleves som et glimrende markedsføringstiltak for en internasjonal matkjede. Derfor forstår vi godt at det fra lærerhold har kommet reaksjoner på avtalen. Vi synes det er positivt at det stilles noen spørsmål ved dette tiltaket, nettopp fordi det oppleves som kontroversielt. Vi regner da også med at rektorene og grunnskolesjefen var forberedt på at det ville komme kritikk.

Med forbehold om at vi ikke kjenner detaljene i samarbeidsavtalen, mener vi samtidig at dette framstår som et godt tiltak for elevene. Det er viktig at de i ung alder kommer i nærkontakt med arbeidslivet. Jobbsøknader, arbeidslivskurs og mathygienekurs er områdene hvor McDonalds skal bistå. For mange ungdommer er hamburgerkjeden deres første arbeidsplass. Det er ikke få tenåringer som har stått over stekeosen i en av restaurantene. Derfor vil McDonalds kunne bidra med informasjon og kompetanse som oppleves som relevant for elevene. Altfor mye av undervisningen i skolene er basert på teori. Her blir det et møte med det reelle arbeidslivet.

McDonalds er dessuten bygget opp etter franchiseprinsippet, hvor enkeltpersoner kan skape seg en framtid hvis de har gründerånden i seg. For de elevene som søker denne typen utfordringer, vil McDonalds være en inspirerende samarbeidspartner.

Så får vi leve med at dette nok også vil være ypperlig omdømmebygging for restaurantkjeden. Vi finner det ikke helt troverdig når representanten for McDonalds-kjeden fullstendig avviser dette elementet. Derfor synes vi skoleverket bør anstrenge seg for å finne flere samarbeidspartnere i det regionale næringslivet, hvis det viser seg at denne undervisningsformen fungerer etter hensikten. Ingen kommersiell aktør bør få for stor plass i skoleverket.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.