Hvert år blir 213.000 tonn matvarer som burde vært spist, kastet av oss forbrukerne. Dette tilsvarer at hver og en av oss kaster langt bortimot 50 kilo mat i løpet av et år. Tallet kommer fram i forskingsrapporten «Matsvinn i Norge 2013», som Østfoldforskning har laget på oppdrag fra ForMat-prosjektet. Prosjektet er næringslivets satsing for å redusere matsvinnet i Norge, og har representanter fra både statlige myndigheter og de største aktørene på matvaremarkedet.

Temaet matsvinn er blitt svært aktuelt igjen i løpet av den siste uken. Det er kommet daglige rapporter om priskrig på den mest kjøpte julematen, med priser langt under det en for eksempel må ut med for katte- og hundemat, for å lokke kundene inn i butikken. Dette har ført til hamstring i stor stil.

Vi har stor forståelse for at de som skal ut og kjøpe julemat synes det er flott å kunne handle maten for en billig penge. Det viser også reaksjonen, med tomme butikkhyller mange steder allerede tidlig i uken. De politiske reaksjonene har også vært som forventet. Matminister Sylvi Listhaug (Frp) synes det er positivt med priskrig, mens Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, frykter dårligere dyrevelferd, mer industriell matproduksjon og økt kasting av mat.

I dag avsluttes klimatoppmøtet i Paris. En liten tankevekker i den sammenhengen er at produksjon og framstilling av mat står for ni prosent av Norges klimagassutslipp. Og da er ikke produksjon og transport av gjødsel regnet med. Hvis årets dumping av pris på matvarer fører til at mange sitter igjen med store mengder mat som havner rett i avfallsdunken når jula er over, har vi gitt et negativt bidrag til ForMat-prosjektets arbeid for å redusere kastingen av mat. Og i klimasammenheng kan lav pris vise seg å ha en høy pris. Vi belaster kloden med en matproduksjon der enda mer går rett i søpla.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.