Dette er et av rådmann Bjørn Gudbjørgsruds svar på Hamars utfordring med å finne områder hvor det kan bygges flere boliger. For mens befolkningsveksten fortsetter, er kommunegrensene de samme. Det er trangt for Hamar.

Det er ikke vanskelig å forstå behovet. Og temaet kommunesammenslåing eller nye kommunegrenser er så ømtålig at det skaper irritasjon og dårlig samarbeidsklima så snart det kommer på bordet. Ringsaker omgjorde fra 2006 til 2016 1.629 mål med dyrket mark til andre formål. Matjord står ikke spesielt sterkt hos politikerne i en av landets viktigste landbrukskommuner.

Så hvorfor skal ikke Hamar, som bare har omdisponert 372 mål dyrket mark, følge etter? Dessverre kan nok ikke Hamars politikere skyve Ringsaker foran seg. Det er ikke vanskelig å forstå at man bør se på bevaring av dyrket mark i en større regional sammenheng. Dette er et godt eksempel på hvor vanskelig det blir på å planlegge for en hel region med dagens kommunegrenser.

Men mangel på regional tenking kan ikke være et argument for å omdisponere dyrebar matjord. Bare 3,3 prosent av arealet i Norge er dyrket mark. Hver eneste gang behovet for kjøpesentre, boliger og industri vinner fram, blir det mindre av den jorda som skal sørge for at vi kan dyrke den maten vi trenger. Derfor tror vi Hamar kommune skal la Vien gård stå urørt, og konsentrere seg om å fortette enda mer i sentrum av byen. Det må bygges smartere i de områdene der landbruket allerede har tapt.

Stortinget har satt nasjonale mål for matjorda. Det er en sårbar ressurs, som det er viktig at vi tar vare på for framtida. Særlig ser Stortinget det som viktig å ivareta de knappe kornarealene. Det er nettopp slike areal vi har på Vien gård. Kommunestyret i Hamar bør respektere jordvernets betydning.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.