115 barnehager og 1.000 ansatte har deltatt i en spørreundersøkelse om mat, i forbindelse med en mastergradsoppgave ved NTNU av ernæringsfysiolog Trude Olsen. Resultatet er mildt sagt nedslående. For mens ungene våre spiser tusenvis av sine måltider gjennom oppveksten nettopp i barnehagen, er personalets kunnskap om ernæring elendige. Lege og forsker Charlotte Björk Ingul kaller det en skandale.

De oppsiktsvekkende resultatene viser at under halvparten av de spurte visste hva «fem om dagen» innebærer, mens for eksempel åtte av ti tror olivenolje inneholder lite fett. Bare 18 prosent av dem som svarte på undersøkelsen visste at et fullverdig måltid inneholder mat fra tre ulike næringskilder. Mens det har vært stort fokus på å begrense kaker, is og søtsaker ved stadige bursdagsfeiringer i barnehagene, ser det ut som om man har glemt å bry seg nevneverdig om hva de andre, daglige - og dermed enda viktigere - måltidene inneholder. Når debatten samtidig går om overvekt hos unge og at barn i Norge stadig veier mer, kaster denne undersøkelsen nytt lys over hvor tidlig innsatsen faktisk bør settes inn. Kunnskapsheving om ernæring og mat må inn i førskolelærer- og pedagogutdanningen, slik at man kan følge myndighetenes retningslinjer for barns kosthold. Ansatte i barnehagene bør tilbys kursopplegg og informasjon om hva slags mat som er best for unger som er i den kritiske fasen der de både skal vokse og lære seg hva som er gode mat- og spisevaner. Når 90 prosent av norske unger har fulltidsplass i barnehagen - og går der i fem år, har dette betydning for den allmenne folkehelsa.

88 prosent av dem som svarte på undersøkelsen har ingen utdannelse innenfor ernæringsfeltet overhodet, selv om det naturligvis er store forskjeller, både mellom ansatte og mellom de ulike barnehagene. Kunnskapen om kosthold er litt lavere i kommunale barnehager enn i private. Men man skal ikke måtte ha ressurser til å ansette en egen kokk for å gi ungene tilbud om fullverdige måltider.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.