Det medfører at bare i Stange kommune står 44 barn uten plass når sommerferien er over og «barnehageåret» begynner. Det legger store utfordringer i fanget på foreldrene, og medfører ringvirkninger også for samfunnet generelt.

Regelen om å sikre barnehageplass til alle født før 1. september gir et falskt bilde av hva som er full barnehagedekning. Det kan se ut som om man har plass til alle, mens det reelle behovet er langt større. I realiteten er det mange flere familier som gjerne skulle hatt plass til sitt barn, men så lenge ungen er født etter den fastsatte datoen, må man belage seg på å vente til neste høst og barnet kan være nærmere to år før begge foreldrene kan gå tilbake i arbeidslivet for fullt. Dermed åpner det seg et marked for økt bruk av andre omsorgsløsninger, blant annet dagmammaer, med den risikoen vi erfaringsmessig vet at det innebærer for bruk av ufaglærte og svart arbeid.

Enten må dagens regelverk endres ved å fjerne 1. september-regelen så alle barn stiller med like rettigheter i søknadsbunken for barnehageplass, uansett når på året de er født. Det vil medføre at man statistisk og tallmessig ikke lenger har full barnehagedekning – med andre ord vil det bli synlig at mange kommuner ikke har plass til alle. Det vil gi et sannere bilde av situasjonen for barnefamilier her i landet. Alternativt må flere kommuner innføre to faste barnehageopptak i året, og på sikt et fortløpende opptak der familiene søker og får plass etter hvert som behovet melder seg. Uansett løsning, vil det koste offentlige penger. Det vil koste å bygge ut tilstrekkelig antall plasser, og det vil koste å legge byråkratisk til rette for to årlige eller kontinuerlige opptak. Når vi kjenner fordelene ved å gå i barnehage, både sosialt og språklig, samt de økonomiske og likestillingsmessige fordelene ved at begge foreldre kan være i arbeid, er det likevel kostnader stat og kommune må ta. Det er på høy tid med fødselsdatouavhengig barnehagedekning.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.