Det er en sunn, intern kiving mellom kommunene Hamar og Ringsaker om å ha den høyeste veksten i folketall, men samarbeidet er enda viktigere. I år er det blitt 429 flere hamarsinger, noe som gjør byen til lokomotivet for befolkningsvekst i Innlandet. Faktisk vokser Hamar prosentvis mer enn både Oslo, Bærum, Fredrikstad og Tønsberg.

Ordfører Einar Busterud (BBL) påpeker at utbyggingen av veg og jernbane gir drahjelp til veksten, men at det er viktig å fortsette utviklingen av boområder og profilering av byen. Tilflytting er helt nødvendig, men tallene viser også at det er byområdene som styrkes på bekostning av de mindre kommunene. Steder som Engerdal, Rendalen og Stor-Elvdal opplever i stedet fraflytting og nedgang i folketallet. Vi har altså å gjøre med en sentralisering i de allerede mest folketette områdene. At sørfylket opplever nedgang, kan antakelig tilskrives magnetismen fra hovedstaden, mens Hamar ligger såpass langt unna Oslo at vi i stedet, og heldigvis, oppleves som attraktiv for folk i distriktene rundt Hamarregionen.

Denne sentraliseringen foregår over hele landet. Regionene vokser, og hele Hedmarken er i sterk vekst med totalt 711 nye innbyggere. Det er mer enn resten av Hedmark fylke sett under ett. Vi støtter Stange-ordfører Nils A. Røhne (Ap), som mener veksten kan utnyttes enda bedre om kommunene samarbeider mer. Både om utvikling av nye boligområder, om næringsliv, arbeidsplasser og transport mellom byene i Innlandet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.