Stadig flere veldedighetsorganisasjoner rapporteres inn til Innsamlingskontrollen. De lager og oppdaterer stadig en obs-liste over aktører de mener vi som givere bør være skeptiske til, når vi skal velger hvem vi ønsker å støtte og gi våre penger til. Det er et faktum at enkelte virksomheter er kyniske og er opprettet med hensikt om å fylle eiernes egne bankkontoer mer enn å hjelpe mennesker i nød.

Fra 2014 økte antall aktører på Innsamlingskontrollens obs-liste fra 16 til 59. Etter det har flere av dem valgt å legge ned, og det er per nå 41 virksomheter Innsamlingskontrollen advarer mot. Blant dem er flere fra Hedmark, og Aid Rio Norway i Moelv en av dem.

Sistnevnte mener selv de helt urettmessig har havnet på «svartelista» og vil klage på Innsamlingskontrollens avgjørelse. De har riktignok ikke opplyst tydelig nok om hva de innsamlede pengene skulle gå til, men rydder de opp raskt, kan de lokale aktørene kanskje komme unna med en liten ripe i lakken.

Det er likevel en viktig jobb kontrollen gjør. Noen veldedighetsorganisasjoner gir uriktige opplysninger om hvordan de disponerer pengene og hvem som faktisk får hjelp. Enkelte er ikke villige til å gi innsyn i økonomien. Noen fordi de er uryddige og ikke har helt kontroll, andre fordi de i praksis har opprettet organisasjonen som skalkeskjul for egen inntekt. Da vet vi altså ikke hvordan pengene våre brukes.

Innsamlingskontrollen mener folk har vært flinkere de siste årene til å rapportere og si ifra når de mener organisasjoner ikke driver renhårig. Det er bra. Vi skal være skeptiske og kritiske. Men problemet er at useriøse aktører skader troverdigheten for alle. De etablerte organisasjonene som driver bistand eller veldedighet på en ryddig måte, er helt avhengige av folks tillit til at de innsamlede midlene brukes slik de er lovet. At pengene fra giverglade nordmenn faktisk går til dem som trenger det mest. Alle er tjent med at vi gir til seriøse aktører i stedet for at penger havner hos svindlere. Ikke minst dem som trenger pengene mest.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.