Frafallet fra videregående skole er størst blant elever som går yrkesfaglige studieretninger. Flest slutter etter det andre året, på et tidspunkt da de egentlig skal ut i lære i en bedrift. Problemet er at hver tredje søker på landsbasis ikke får lærlingplass. Bare ved Hamar katedralskole mangler 75 tredjetrinnselever lærlingplass. Legger vi til elevene fra Elverum og Sentrum videregående skoler, et det 120 unge mennesker som ikke får det utdanningsløpet de skulle hatt.

Elever kan inngå lærlingkontrakt med en bedrift etter to år på skolen. Opplæringen i bedriften varer så i to nye år, før den avsluttes med fag- eller svenneprøve. Hvis man ikke får læreplass, er alternativet et tredje år på skole, uten praksis, og så ta svenneprøve. Det karakteriseres av lærlingekoordinator Tove Spikkerud som et «knallhardt løp svært få lykkes med». Altså en dårlig løsning for dem som ofte er blant de faglig svake, er lei klasseromsteori og mest av alt vil ut i arbeidslivet og lære ved å gjøre ting i praksis. Resultatet er at de gir opp videregående utdanning helt.

En viktig del av den mye debatterte frafallsproblematikken er at flere firmaer må ta imot lærlinger, innenfor bransjer og yrker så ulike som murer, kjolesøm, energimontør, butikkslakter, salg, landbruksmekaniker, telekommunikasjon, reiseliv og konditor. Mange bedrifter er kanskje ikke bevisst på at de er aktuelle, men må informeres og se verdien i rekrutteringen det er å knytte til seg unge mennesker som kan formes til framtidige ansatte.

Vi vet samtidig at ledige stillinger her i landet svært ofte blir besatt via kjente og familie. Hele seks av ti jobber lyses ikke ut, men fordeles blant kontakter eller i miljøer man kjenner. Det skjer blant annet fordi mange bedrifter er redde for å få «feil» person i hus. Slik vil det også være med lærlingplasser; det er lettere å si ja til en ungdom man vet hvem er, eller har referanser på. Derfor bør det å involvere foreldrenes nettverk og arbeidsplasser settes i system. Samtidig må elevene være innstilt på selv å oppsøke bedrifter og spørre etter lærlingplass. Det er positivt å vise initiativ, og personlig oppmøte kan bidra til et godt inntrykk - og jobb.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.