Allmenn, kjønnsnøytral verneplikt er en realitet i Norge. Jentene inntar det norske Forsvaret for alvor når nesten en tredjedel av 19-åringene som møter til førstegangstjeneste er kvinner. Dermed er en tradisjonell mannsbastion formelt fjernet. Men det reelle arbeidet med å gjøre også miljøet og kulturen i det militære inkluderende og utviklende for begge kjønn må fortsette for fullt. Det skjer nemlig ikke med et politisk vedtak eller pennestrøk.

Både kvinnelige og mannlige toppoffiserer Aftenposten har snakket med, mener jentenes inntog er en positiv utvikling som gjør at Norge får et bedre Forsvar. Man speiler sivilbefolkningen på en riktigere måte, og med mulighet til å rekruttere fra hele befolkningen kan man velge de aller best egnede og mest motiverte unge menneskene. Nåløyet for å komme inn blir mindre, konkurransen blir hardere, og kvalitetsnivået blir høyere.

Det framheves at kravene til jenter og gutter er de samme, men at jenter kan bidra med egenskaper og evner som utfyller og hever den militære og operative kompetansen. Eksempelvis kan kvinnelige soldater i utenlandsoperasjoner nå ut til deler av befolkningen som menn, på grunn av kulturforskjeller, ikke ville kunne kommunisere med. Alt dette vil det norske Forsvaret nyte godt av.

Selv om omstillingen for å ta imot flere jenter har pågått i Forsvaret over lang tid, er problemet med kjønnstrakassering likevel ikke helt overvunnet. I siste soldatundersøkelse svarer 18 prosent av jentene at de er blitt utsatt for seksuell trakassering, 2 prosent av guttene. 16 prosent oppgir å ha blitt mobbet, flest av dem jenter. I rundt 60 prosent av tilfellene handler det om utfrysing og baksnakking. Dette er selvfølgelig forhold Forsvaret må jobbe hardt for å forbedre. Nå ser det ikke ut som at tallene skremmer kvinner bort fra å velge det militære. Medregnet alle aldersgrupper vil 26 prosent av Forsvaret være kvinner. Det er en vesentlig andel, også større enn Forsvaret hadde forutsett. Og med flere kvinner, vil den interne kulturen også naturlig endre seg raskere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.