Jernbaneverket har lyttet til politikerne og opinionen i Hamar. Visualiseringen av kulvertløsningen langs Korridor vest har ikke vært god nok. På torsdagens folkemøte kom vi atskillig nærmere et realistisk bilde av hva kulverten kan tilby. Slik vi ser det medfører kulverten så små inngrep i forhold til byens kontakt med Mjøsa, at den bør kunne innfri kravene til alle som vil ha en jernbanefri strandsone.

Riktignok får vi en siktbegrensning fra jernbanestasjonen og fram til Håkons gate. Men de fysiske barrierene mot Mjøsa blir mindre, selve mjøsfronten forlenges nordover, og Koigen forblir nøyaktig som den er. Fordelen med Korridor øst er selvsagt at jernbanen legges helt vekk fra strandsonen. Men vi kan ikke undervurdere utfordringen det er å bygge opp et nytt sentrum i Hamar. Kulvertløsningens store fordel er at den gir ny bebyggelse rundt dagens sentrum, og gjør det lettere for Hamar å vokse i et lengre tidsperspektiv.

Alle traseer har fordeler og alle har ulemper, sa rådmann Bjørn Gudbjørgsrud på folkemøtet. Det tror vi er en viktig erkjennelse, selv om de mest ensporede debattantene har vanskelig for å finne ett eneste lyspunkt ved alternativene de ikke liker. Å lande dobbeltsporet handler om det muliges kunst. Hamars behov for byutvikling må harmonere med statens økonomiske rammer og kravet om effektiv transport av mennesker fra A til B. Det er denne sluttfasen vi nå er inne i.

Hamar-politikerne kan ta innover seg at de allerede har beveget Jernbaneverket. Helt åpen dagløsning var i utgangspunktet foreslått, men ble lagt bort. Nå har JBV lagt ytterligere en milliard kroner på bordet, for å kunne presentere kulvertløsningen som et alternativ til bru over Mjøsa. Dette hadde neppe kommet uten det sterke, lokale engasjementet i jernbanesaken. Nå bør imidlertid en del av retorikken legges bort. Både Korridor øst og kulvertløsningen for Korridor vest ivaretar etter vårt syn Hamars mulighet til å bli en attraktiv mjøsby. Nå er det kommunestyrets oppgave å sørge for at vi er med når pengene skal bevilges.

Les også
NYHET Se flere bilder her!
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.