Tidligere var bokanmeldelser og intervjuer med skuespillere før teaterpremièrer ansett som godt stoff, og et obligatorisk tilbud til leserne av papiravisene. Nå blir denne typen innhold prioritert langt lavere etter at nettavisene har overtatt som den viktigste nyhetsformidleren.

I lang tid har det pågått en debatt i norske kulturredaksjoner om betydningen av anmelderi og lanseringsintervjuer. Mens noen mediehus velger dette bort, sier andre kulturredaktører at de fortsatt vil satse på kulturjournalistikken. Men den må fornyes hvis den skal ha noen mulighet til å overleve i en tid hvor stadig flere leser nettavisene på mobiltelefonen.

I et intervju i Klassekampen sier forlagsredaktør Trygve Riiser Gundersen i Forlaget Press at kulturjournalistikken kapitulerer for «klikkøkonomien», og at offentligheten rundt bøker er i fullt forfall. Forlagene er avhengige av omtale for å kunne selge sine bøker. Teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta sier kulturjournalistikken står for fall, og at den har blitt mer forflatet.

Kulturredaksjonene er som alle andre rammet av nedbemanning. Men digitaliseringen har også gitt redaksjonene nødvendig innsikt i hva slags innhold leserne vil lese. Her stiller den tradisjonelle kulturjournalistikken svakt. Når leserne vender ryggen til ukritiske lanseringsintervjuer og utstrakt anmelderi, kan man ikke argumentere med at kulturlivet er avhengig av omtale for å overleve.

Også her i avisen prioriterer vi å informere leserne i vår region om det som skjer innenfor kunst- og kulturliv. Vi gjør det fordi vi synes det er viktig. Men når vi kjemper mot sterke sosiale medier om lesernes oppmerksomhet, kan vi ikke bruke ressurser på kulturstoff som leserne ikke bryr seg om å lese. Norske kulturredaksjoner er nødt til å følge etter den utviklingen som den øvrige journalistikken har tilpasset seg på digitale flater. Bare slik kan den vinne lesere, og opprettholde sin plass i det daglige nyhetsbildet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.