Vi begynner å se resultatene av det store tørkeåret i norsk landbruk. Hele sommeren har vi kunnet lese om bønder som bare får en brøkdel ut av avlingene sine, og som må slakte dyr i stort antall på grunn av mangel på fôr. Avisen Nationen har innhentet prognoser fra landets fylkesmenn. Det ligger an til 12.000 søknader om erstatning, noe som er 15 ganger høyere enn vanlig. Tapene er anslått til 5,5 milliarder kroner. Verdien på norske avlinger ligger ifølge Nationen på 15 milliarder kroner i et normalår. Det illustrerer kanskje aller best hvor hardt tørkesommeren 2018 har rammet. Vi kan trygt snakke om full krise for norsk matproduksjon.

Landbruksorganisasjonene har allerede levert sitt forslag til krisepakke. Generalsekretær Per Skorge sier til Nationen at han satser på at en god dialog med staten skal gjøre at erstatningen går til de bøndene som trenger den mest.

Debatten om hvorvidt norsk landbruk skal få en krisepakke, er allerede i gang. Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har så langt sagt at noen krisepakke ikke er aktuelt. En aktuell argumentasjon fra markedsliberalistisk hold er at bøndene er å anse som selvstendig næringsdrivende, som selv må ta den risikoen det er å drive kommersiell virksomhet. Det offentlige kan ikke komme som en reddende engel hver gang det oppstår økonomiske problemer i en næring.

Vårt svar er at det er nettopp det ulike regjeringer har gjort når det oppstår store økonomiske kriser som får samfunnsmessig betydning. Og norsk matproduksjon må falle inn i den kategorien. Det er selvsagt mulig å importere enda mer mat, men det vil være i strid med Stortingets mål om å øke norsk matproduksjon. Under finanskrisen i 2008 valgte Jens Stoltenbergs regjering både å redde finansnæringen, og bruke 20 milliarder kroner på byggevirksomhet i offentlig sektor for å unngå arbeidsledighet. Erna Solberg ga en krisepakke til sør- og vestlandet under oljekrisen. Dette er klassisk motkonjunkturpolitikk, som nå bør komme landbruket til gode.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.