Etter uke på uke med forhandlinger ser budsjettsamarbeidet mellom de fire borgerlige partiene ut til å havarere. Riktignok er det fortsatt noen dager igjen til å berge stumpene. Men mandag morgen skal budsjettforslaget presenteres for Stortinget. Har ikke statsminister Erna Solberg (H) skaffet seg et flertall innen den tid er det uvisst om regjeringen overlever.

Tilsynelatende skulle sakene det nå er dyp uenighet om, ikke være vanskeligere enn at det er mulig å forhandle seg fram til et resultat. Men nå nærmer det seg stortingsvalg. Venstre kan ikke lenger forhandle bort sin miljøprofil. Fremskrittspartiet er nødt til å vise sine velgere at det gir noen gevinster å sitte i regjering. Bilavgifter har alltid vært en viktig sak for Frp-leder Siv Jensen.

Når begge partier stiller ultimatum på sine hjertesaker blir det umulig å gi og ta i forhandlingene. Frp kan ikke enda en gang bøye av for mellompartiene uten å miste troverdighet. Venstres leder Trine Skei Grande er på sin side nødt til å kunne vise velgerne at hun har fått til et grønt skatteskifte. Virkeligheten er at de politiske forskjellene mellom de borgerlige partiene ikke lenger kan skjules.

Hvis regjeringen må gå av er Erna Solbergs visjon om langvarig borgerlig styre ødelagt. Hun ønsket en regjering med fire partier, hun fikk bare med seg Frp. Hun sikter mot fire nye år i regjering. Nå er det overhengende fare for at det bare blir tre år. Høyre vinner ikke valgkampen med et borgerlig samarbeid i fullstendig oppløsning.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.