Lørdag publiserte de et bilde av tre menn liggende på bakken i skogen, pågrepet for smugling. I teksten som fulgte, ble pågripelsen beskrevet som «fine fangsten». Reaksjonene i kommentarfeltet kom raskt. Mens svært mange lesere roste politiets jobb, lot også kritikerne høre fra seg, og beskrev det blant annet som trofébilde, usmakelig, ydmykende, overtramp, uprofesjonelt triumfbilde, amatørmessig og uakseptabelt skrytebilde.

Vi mener at bildet i seg selv ikke er dramatisk. Det er dokumentarisk, tatt i situasjonen der og da, og viser også en politibetjent sammen med en hund. De pågrepne er anonymisert, ansiktene er ikke synlige. På den positive siden kan man si at det - på linje med tv-serier som følger politiets arbeid – gir et innblikk bak kulissene i politiets hverdag. Det er en form for åpenhet vi godt kan se mer av. Men sammen med teksten «fin fangst» blir det problematisk. Og det er også dette politiet selv gikk ut og beklaget og tok selvkritikk for mandag formiddag, samt i dagens avis.

Vi forstår at politiet gjerne vil vise for offentligheten at de lykkes i å gjøre jobben sin, og politiets kommunikasjonsrådgiver Kari-Anne Dobloug mener at det skal være takhøyde for å publisere bilder fra politiets hverdag i sosiale medier. Men det er tydelig at det ikke er noe annerledes for en institusjon enn for privatpersoner; vi publiserer gjerne bilder og statusoppdateringer når vi er fornøyd med oss selv - sjeldnere når vi ikke har suksess.

Når en institusjon som politiet kanskje også har ønske om å bli oppfattet som «folkelig» på Facebook, er det greit å huske at kommunikasjon er vanskelig. Man må ha hodet kaldt og tenke seg om en ekstra gang; hvordan vil dette få meg til å framstå? Denne balansegangen kan bli problematisk hvis man ikke på forhånd ser rekkevidden eller har tenkt gjennom hvordan budskapet tolkes og blir mottatt. Her trenger nok politiet – i likhet med flere andre institusjoner og offentlige personer – en modning og profesjonalisering.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00