Hamar Arbeiderblads gjennomgang viser at enkelte debattanter bruker uttrykk som «psykopat», «gammel bitter gubbe» og «notorisk gneldrebikkje» på sosiale medier. Jernbaneverkets saksbehandling er blitt sammenlignet med nazistenes jødeforfølgelser under krigen. Slikt gjør at mange kvier seg for å delta i debatten, det oppleves som ubehagelig.

Det kan virke som de mest aktive aktørene ikke tar innover seg at de har et redaktøransvar når de publiserer på Facebook eller andre sosiale medier. De er med på å definere premissene for denne viktige debatten. Det er ikke vanskelig å forstå at jernbanesakens betydning tilsier mye energi og høy temperatur. Men nettopp derfor bør ikke skråsikkerheten få dominere. N år meningsmotstandere beskyldes for å svikte Hamars framtidige generasjoner i et 100-årsperspektiv er skylappene på. Det er usaklig å frata de som foretrekker et annet trasévalg enn oss selv, retten til å ha de samme gode intensjoner for Hamars framtid selv om konklusjonen blir forskjellig.

Tidligere ordfører Morten Aspeli (Ap) sier han er en av dem som ikke har orket å flagge sitt standpunkt i jernbanedebatten på Facebook. Det er selvsagt urovekkende når selv Hamars tidligere ordfører synes debattklimaet er for tøft. På den annen side er vi enige med folkeaksjonens Geir Bjørnar Smebye i at Aspeli i sin tid som ordfører hadde vært en viktig bidragsyter i debatten.

Når sentrale politikere velger ikke å delta, blir det lett fravær av refleksjon og nyanser. Da overlates arenaen til de som lett tyr til negative karakteristikker og skjellsord for å vinne debatten. For en politiker som Aspeli som bruker sosiale medier som sin viktigste kommunikasjonskanal, burde det være mulig å ytre seg også om dette. Jernbanesaken er så viktig at vi har et ansvar for å skape et debattklima alle kan delta i. Dessverre finnes det en lang rekke eksempler som tilsier at man må være hardhudet for å kunne si sin mening.

Les også
NYHET "Klovn". "Gneldrebikkje". "Psykopat". Debattklimaet på sosiale medier i jernbanedebatten er tøft.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.