2014 ble det varmeste året noensinne her i Norge, med en gjennomsnittstemperatur som ligger 2,2 grader over normalen og hele 0,4 grader over den forrige rekorden.

Dette skjer bare noen få dager etter at klimaforhandlingene i Lima ble avsluttet. Rundt 5.000 delegater fra 200 land deltok på møtet i Perus hovedstad, der det ble enighet om et dokument som skal legge grunnlaget for en global klimaavtale når verdens ledere skal møtes i Paris senere i år.

Men det er lite som taler for at det blir tatt betydelige skritt i retning av å gå løs på problemene denne gangen heller.

Det ligger få forpliktelser i dokumentene fra Lima-møtet, ikke minst for de store nasjonene. USA og Kina til sammen står for rundt 40 prosent av verdens samlede utslipp av klimagasser.

Det som likevel kan være lyspunktet nå ved inngangen til det nye året, er et gryende «klimaskifte» i folks holdning til klimaspørsmålet. Det er en voksende utålmodighet blant folk flest verden over rettet mot ikke er særlig handlekraftige politikere. I New York deltok mange hundre tusen mennesker i Folkets klimamarsj på sensommeren, og også i flere andre store byer har det vært store demonstrasjoner. Også her hjemme meldes det om økt engasjement.

Vi har de siste årene sett stadig nye eksempler på at stort folkelig engasjement har vært med på å påvirke politikerne. I flere land har diktatorer måtte pakke sammen og dra når folk har tatt til gatene. I langt mindre målestokk så vi det også i Norge i fjor vinter, da det ble protestert mot forslaget om legers reservasjonsrett i abortsaker. Det er lett å skjønne folks frustrasjon og utålmodighet når tida ser ut til å gå fra oss uten at nødvendige skritt blir tatt.

Når folk sier så klart ifra som de nå gjør, bør det gi resultater i 2015.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.