Årets liste er et klapp på skuldra til Hamars ordfører, rådmann, næringsdrivende og innbyggere. Byen klatrer mest i landet, og havner på 28. plass på statistikken. Øverst av kommunene i Innlandet, med byene Lillehammer og Gjøvik bak på lista.

Kommunene måles etter hele 20 kriterier basert på tall fra Statistisk sentralbyrå. Og Hamars klatring, som har vedvart siden 2012, handler om forbedret situasjon innenfor blant annet arbeidsmarkedet, lønnsnivået og kompetansen i befolkningen, alderssammensetningen blant innbyggerne og kommuneøkonomien generelt. Det er interessant å «få på papiret» det mange føler på kroppen. Nemlig at Hamar er i en positiv utvikling på flere fronter. Byutvikling, boligmarked, næringslivsetablering, utdannings- og arbeidsmuligheter er viktige faktorer for trivsel og ikke minst fortsatt vekst. Det er en positiv spiral kommunen selv skal ha noe av æren for å drive framover. Hamar er et lokomotiv i regionen, slik ordfører Busterud påpeker. Derfor er alle på Hedmarken tjent med at Hamar gjør det godt.

Ringsaker havner på 126. plass i Kommune-NM, Stange på 190. plass og Løten 265. plass. Men hva skal man bruke lista til? For eksempel å se hva man kan bli bedre på, for faktum er at Hedmark totalt sett ligger på 17. plass av landets 19 fylker og på nest siste i kategorien næringsliv. Når det gjelder andelen høyere utdannede ligger Hedmark på 14. plass i landet. Og en av utfordringene for Innlandet er utvilsomt at for få unge flytter tilbake etter at de er ferdig med å studere. Det gjenspeiles i at Hedmark er fylket med færrest andel unge i forhold til eldre i arbeidsfør alder. Antallet mellom 26 og 35 år er lavere enn antall innbyggere mellom 56 og 65 år. Det kan vi komme til å kjenne på kroppen når folk går ut i pensjon og det blir behov for flere hender.

Statistikken forteller alltid flere ting. Mens man klapper seg selv fornøyd på skuldra, må man altså være ambisiøs og fortsatt brette opp ermene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.