Senterpartiet foreslår å innføre en prøveordning med skoleuniform for alle elever i Oslo-skolen. Argumentet er at skolegården ikke skal være noen kommersiell catwalk der dyre moteklær gir grobunn for gruppepress og mobbing blant barn og ungdom.

Det er ikke tvil om at mange elever og deres familier opplever det vanskelig å holde tritt med rådende trender. Det handler om økonomi til å kjøpe dyre jakker eller attraktive vesker, om sko eller andre klær som «alle andre har». Det å skille seg ut og være annerledes oppleves svært vanskelig for mange, og kan gjøre unge mennesker sårbare for utfrysing. En skolehverdag der man ikke passer inn, ikke finner tilhørighet og i verste fall blir mobbet kan ødelegge et helt liv. Derfor er det heller ikke rart at alle steiner blir snudd i forsøket på å skape et miljø der alle føler seg likeverdige og inkludert.

Venstre-leder Trine Skei Grande kommenterte likevel Sp-utspillet slik; tror de at tjukke blir tynne i uniform? Og spør du elever i land der uniform er vanlig, vil de neppe svare at mobbing er ukjent for dem. Selv om vi forstår ønsket om å dekke over økonomiske forskjeller, er forslaget fra Sp en naiv tilnærming til et samfunnsproblem som er mye mer omfattende. Sosiale forskjeller forsvinner ikke ved å gjøre dem usynlige gjennom ytre uniformering. Å komme mobbing til livs er umulig uten å jobbe med barns – og ikke minst foreldrenes egne – holdninger til annerledeshet. Hvis miljøet preges av utrygghet og selvhevdelse vil det alltid være fare for utfrysing og trakassering, uavhengig av hva slags klær man har eller ikke har.

Uniformering sender signal om at «bare alle ser like ut, er alt i orden». I stedet må foreldre, lærere og politikere fortelle barna at individualitet, mangfold og forskjellighet ikke bare er greit, men helt nødvendig og en styrke for samfunnet, og dermed noe som må respekteres. Vi må være forbilder og derigjennom lære ungene å bygge rause, inkluderende fellesskap og omgås ulike mennesker med forskjellige ressurser og bakgrunn – ikke gjøre dem symbolsk like.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.