Beskyldningene hagler mellom partene. Pilotene anklager Norwegian-ledelsen for å drive streikebryteri, og ringe rundt til pilotene for å skremme dem tilbake på jobb.

Fra Norwegians side hevdes det at pilotene tjener langt bedre enn de vil gi inntrykk av. Skal vi tro Bjørn Kjos kan fagforeningene komme til å ødelegge hele selskapet.

Det er slett ikke utenkelig at pilotene har godtgjørelser som folk flest kan oppfatte som svært gode. Norwegian Pilot Union har da også vist vilje til å diskutere pensjonsordningen, som Norwegian ønsker å endre.

Men når vi mener at denne streiken er prinsipielt viktig, handler det ikke først og fremst om hvor gode pensjons - og lønnsbetingelsene er. Dette er en streik som berører det vi oppfatter som grunnleggende spilleregler i norsk arbeidsliv.

Det pilotene i Norwegian først og fremst krever er å kunne inngå lønns- og arbeidstidsavtaler med sin reelle arbeidsgiver. Norwegian har organisert dem i et eget bemanningsselskap, som minner om et vikarbyrå. Slik fratas pilotene muligheten til å forhandle direkte med den arbeidsgiveren som bestemmer over deres arbeidshverdag.

Videre vil pilotene at norske tariffavtaler skal gjelde når de flyr på skandinaviske ruter. Norwegian vil importere lønnsnivået fra lavkostlandene. Frykten hos pilotene nå er at Bjørn Kjos slår sitt eget bemanningsselskap konkurs, og setter de norske pilotene på gata.

Situasjonen i luftfarten minner mye om utflaggingen av den norske handelsflåten for 30 år siden. Norske sjøfolk ble overflødige da rederne erstattet dem med asiatisk mannskap som tjente en brøkdel av det norske tariffavtaler tilsa.

Norwegian var en gang et gründereventyr som utfordret overmakten. I dag driver Bjørn Kjos og Norwegian en aggressiv kamp mot fagforeningene i kampen om markedsandeler.

Derfor er det en streik som følges med stor interesse, ikke bare av de 35.000 passasjerene som er rammet av streiken.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.