Politiet i Hamar har brukt sine ressurser på å få varetektsfengsle en vinningskriminell for fire uker. Det handler om en rusmisbruker som i løpet av kort tid begår en rekke mindre tyverier, og dermed bedriver det som gjerne kalles hverdagskriminalitet. Mannen har siden 6. august hatt meldeplikt for politiet, men har brutt meldeplikten en rekke ganger. Det er nettopp bruddene på meldeplikten som fikk politiet til å be tingretten om å varetektsfengsle mannen for fire uker.

Politiet mener det er overhengende sannsynlighet for at mannen vil begå nye handlinger dersom han fortsatt er på frifot. Han har store rusproblemer, og hans historikk indikerer at nye lovbrudd vil bli begått. Tingrettsdommeren er imidlertid av en annen oppfatning. Riktignok erkjenner han at vilkårene for fengsling i fire uker er til stede, nettopp fordi mannen etter all sannsynlighet vil begå ny kriminalitet. Men siden det handler om mindre alvorlige tyverier, som blant annet stjeling av sykler, velger dommeren å forsøke med fortsatt meldeplikt.

Vi løfter fram denne saken, ikke fordi den er spesielt graverende, men fordi det er denne typen kriminalitet som rammer folk flest. Tyveri, innbrudd, hærverk griper direkte inn i folks hverdag. Dette er også kriminelle forhold som har en svært lav oppklaringsprosent. Omfanget er stort, og politiet har ikke ressurser til å prioritere etterforsking av ethvert sykkeltyveri. Vi antar at politiet tok denne saken til retten for å unngå at det ble enda flere uoppklarte tyverier som ikke blir etterforsket. Det spørs om tingrettens kjennelse frister til å gjøre det på ny.

Leder for justiskomiteen i Stortinget, Hadia Tajik (Ap), presenterte tidligere i år en justispolitisk handlingsplan, hvor bekjempelse av hverdagskriminalitet kommer høyt opp. Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa at han og den borgerlige regjeringen har et større fokus på dette enn Ap. Politiske handlingsplaner hjelper likevel lite hvis domstolene lar denne type kriminelle få fortsette sin virksomhet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.