Helsedirektoratets mål er at alle barneskoler med 300 elever skal ha en helsesøster i full stilling. Det samme gjelder ungdomsskoler med 550 elever og videregående skoler med 800 elever. Rekrutteringen av helsesøstre går for sakte på grunn av at det er for få utdanningsplasser, skriver Aftenposten.

Dermed er vi tilbake på den politiske arenaen, hvor det kreves bevilgninger. Statssekretær Lisbeth Normann i Helsedepartementet sier til Aftenposten at det er bevilget en milliard kroner til skolehelsetjenesten de siste fire årene. Men det er altså fortsatt en lang vei igjen før målet er nådd.

Helsesøsters betydning fikk vi godt illustrert her i regionen da lederen for barn – og unges kommunestyre i Stange, Johanne Dalsbø i fjor under kommunens budsjettbehandling fikk kjempet gjennom en helsesøsterstilling for skolene i Stange. Pågangen på helsesøster er stor. Den sterke kraften i sosiale medier, mobbing, økt kroppsfokus og prestasjonsjag preger den nye ungdomsgenerasjonen. I en tid hvor vi nærmest invaderes av kommunikasjon, er det å ha en å snakke fortrolig med blitt et knapphetsgode.

Men ingen ting kommer av seg selv. Heller ikke politiske bevilgninger til helsesøstre. Ungdommen må selv sørge for at saken kommer opp den politiske dagsordenen, og at partiene forplikter seg både lokalt og nasjonalt. Hamar Arbeiderparti gjorde et prisverdig forsøk ved å velge kravet om helsesøster en dag i uka på alle Hamar-skolene som en av sine to hjertesaker ved siste kommunevalg. Hamar Ap tapte som kjent valget.

Det er selvsagt mange årsaker til valgnederlaget. Men unge velgere som vil ha resultater bør kjenne sin besøkelsestid og bruke stemmeretten. Også ved dette stortingsvalget har partiene programfestet løfter om helsesøsterordningen. Unge velgere som mener dette har betydning for deres hverdag bør sette seg inn i partiprogrammene og gå til valgurnene på valgdagen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.