Det var her «regjeringssamarbeidet» mellom Høyre og Fremskrittspartiet oppsto, og det var også her et samarbeid spesielt mellom Arbeiderpartiet og SV var etablert lenge før det ble tatt initiativ til et rødgrønt samarbeid før stortingsvalget i 2005. Det var derfor bemerkelsesverdig da Ap-leder Jonas Gahr Støre i et intervju i VG i går slo døra hardt igjen for Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

Ikke bare sier Støre nei til å trekke de to partiene inn i en eventuell regjering etter valget. Han sier også blankt nei til en samarbeidsavtale med dem, etter mønster fra den avtalen dagens regjering har med Venstre og Kristelig Folkeparti. Arbeiderpartiet sitter i byråd sammen med SV og MDG i Oslo, samtidig som byrådet har en samarbeidsavtale med partiet Rødt.

Det er gammelt nytt at Arbeiderpartiet eventuelt vil foretrekke Senterpartiet som regjeringspartner etter valget. Standpunktet er gjensidig for de to partiene. Støre åpner også for samtaler med SV, Kristelig Folkeparti og Venstre. Ikke nødvendigvis med tanke på regjeringsdeltakelse fra høsten. Støre ser for seg et regjeringsprosjekt med politikk for mer enn fire år. Ting tar tid i politikken, og det er viktig å etablere en politisk plattform som kan peke ut over en eneste stortingsperiode.

På dette stadiet i valgkampen er det også nyttig å se det taktiske i de samarbeidsutspillene vi har hatt de siste dagene. De borgerlige partiene har vært ute og skremt med nettopp MDG og Rødt som partier Støre kan bli nødt til å forholde seg til etter valget. Støres klare avvisning av de to partiene kan være et resultat av det. I forrige uke gikk nestlederen i Kristelig Folkeparti ut og sa et klart nei til samarbeid med Arbeiderpartiet etter valget. Partiet er i sterk konkurranse med Fremskrittspartiet om viktige velgergrupper som tradisjonelt har lite til overs for Arbeiderpartiet. Etter at velgerne har sagt sitt, er det grunn til å tro at frontene blir noe mykere. Uansett valgutfall går vi en spennende politisk høst i møte.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.